Píše se 11. září 2001. Amerika se právě probouzí do dne, který navždy změní světové dějiny. Devatenáct únosců se zmocnilo celkem čtyř letadel aerolinek United Airlines a American Airlines. V 8:46 naráží jedno z nich do severní věže Světového obchodního střediska (WTC), o necelých dvacet minut později druhé letadlo vlétlo do do jižní věže WTC. Věže zachvátil masivní požár, který zuřil více než hodinu. V 9:59 se jižní věž zřítila, o půlhodinu později i severní. Zahynulo tu celkem 2753 lidí, z toho 343 hasičů a 60 policistů, kteří přispěchali lidem v hořících budovách na pomoc. Další lidé umírali při následném útoku na Pentagon a pádu letu 93, který se při pokusu cestujících přemoci únosce zřítil v Pensylvánii.

Video
Video se připravuje ...

Čech Pavel Hlava natočil útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001. Youtube.com

Právě na místě zřícených věží Světového obchodního centra byl vybudován Národní památník a muzeum 11. září (National September 11 Memorial & Museum). Památník tvoří dvě obrovské nádrže kopírující tvarem a umístěním základy zničených věží. Po jejich zhruba devět metrů vysokých stěnách neustále stéká voda a okraje nádrže lemují bronzové desky, na nichž je vyryto 2983 jmen lidí, kteří zahynuli při útocích z 11. září 2001 a při předchozím útoku na Světové obchodní centrum v únoru 1993. Na bronzových deskách najdete i dva Čechy, kteří pracovali v severní věži – Alenu Sešínovou (†57) a Lukáše Rambouska (†27).

Budova muzea věnovaného útokům stojí mezi těmito nádržemi, přičemž hlavní prostor se nachází v podzemí mezi nádržemi. Expozice je rozdělena na dvě části; první „In memoriam“ je poctou obětem teroristických útoků, druhá pak vypráví příběh teroristického útoku z 11. září, včetně toho, co mu předcházelo a také toho, co bylo potom.

Hned po vstupu do muzea jsou umístěny dva sloupy, které byly součástí opláštění věží. Uvnitř podzemního muzea pak naleznete sloup, který dostal přízvisko „poslední“, protože byl z Ground Zero odstraněn až po devíti měsících. Po tu dobu na něj lidé psali jména obětí a vzkazy, lepili na něj fotky svých zesnulých milovaných a na jeho vršek byl napsán přibližný počet obětí z řad civilistů i záchranných složek. Součástí expozice jsou i kusy letadel, ohnuté ocelové pilíře z míst, kam narazila či jediné okno, které se při pádu budov nerozbilo. V muzeu je dokonce umístěn poničený hasičský vůz, na nějž dopadly trosky. Dvanáct hasičů, kteří tímto vozem k WTC přijeli, tu našlo i smrt.

V muzeu se nachází i snímky všech obětí atentátů, včetně osobních předmětů několika z nich. Obzvláště srdceryvná je kolekce letáků „Neviděli jste…“ od lidí, kteří v prvních chaotických dnech po incidentu pátrali po svých nezvěstných bližních. Při pohledu na snímky usmívajících se lidí, z nichž někteří jsou vyfoceni s celými šťastnými rodinami, je návštěvníkovi opravdu smutno.

Když se mluví o obětech 11. září, většinou je zmiňováno jen tři tisíce lidí, kteří našli smrt v ten osudný den. Ve skutečnosti je ale bilance teroristických útoků mnohem horší. Odhadem až u 18 tisíc lidí se rozvinula nějaká nemoc kvůli toxickému prachu, který se po pádu dvojčat rozletěl dolním Manhattanem. Během několika let po útoku zemřelo na 1400 záchranářů, kteří byli na místě jako první. U zhruba dvou tisíc civilistů se objevila nějaká forma rakoviny. Rakovina zabila například i Marcy Borders, ženu z ikonického snímku, které se přezdívalo „Popelka z 11. září“. Prach byl po pádu dvojčat všudypřítomný a nedalo se mu uniknout, což ukazuje i další exponát z muzea – kompletní vybavení jednoho z obchodů s oblečením, který se nacházel blok od věží. Všechny věci pokryté silnou vrstvou nebezpečného prachu.

Kompletní vybavení jednoho z obchodů s oblečením, který se nacházel blok od věží. Všechny věci pokryté silnou vrstvou nebezpečného prachu.
Autor: ©9/11 Memorial Museum/Jin Lee

Návštěva muzea je nebývale silným emocionálním zážitkem, na který do konce života určitě nezapomenete. Stejně jako lidstvo nezapomene na 11. září. Při procházení expozic se vás zmocní velmi tísnivý až úzkostný pocit, úplně jako byste se vrátili v čase a znovu prožívali hrůzy onoho osudného dne. Celkem muzeum nashromáždilo na 23 tisíc snímků, přes 10 tisíc artefaktů, skoro 2000 audio záznamů o obětech a přes 500 hodin videa.

Základní informace o Národním památníku a muzeu 11. září

  • Nachází se na Dolním Manhattanu, v místě, kde stály budovy WTC.
  • Památník otevřen každý den od 7:30 do 21:00 hodin, muzeum otevřeno denně od 9:00 do 20:00 (v pátek a sobotu do 21:00). Poslední vstup dvě hodiny před koncem otevírací doby.
  • Vstupné do muzea: dospělí 24 dolarů (520 Kč), mladí od 7 do 17 let 15 dolarů (325 Kč), děti pod šest let zdarma. Muzeum můžete navštívit i s kartou CityPass či New York Pass.
  • V úterý po 17. hodině je vstup do muzea zdarma, lístky se vydávají na místě už od čtyř. Poslední vstup je možný dvě hodiny před koncem otevírací doby.
  • Zastávka metra: Fulton Street (linky A, C, J, Z, 2, 3, 4 a 5)

Fotogalerie
45 fotografií