Belgická modelka Marisa Papen (25) skončila v egyptském kriminále poté, co se fotila nahá u místních památek. Spolu s fotografem Jessem Walkerem je zadrželi v Luxoru a jen díky lsti se jim podařilo vyváznout. Fotograf totiž snímky rychle smazal a pak tvrdil, že jenom „zkoušeli světlo“. Soudce je proto propustil jen s varováním, aby příště už nic tak pošetilého nedělali.

Marisa Papen ale na jeho doporučení úplně nedala a opět v Africe odhodila šaty. Modelka se tentokrát nechala nafotit nahá s etiopským kmenem Surma. Naštěstí pro ni je ale nahota v této části Afriky úplně běžná. Marisa s kmenem žila celý týden a nemůže si pobyt vynachválit.

„Mají své vlastní zvyky a víru, vlastní standardy krásy, své vlastní náboženství, žijí v souladu s přírodou a duchovním světem. Možná řeknete, že jsou úplně jiní, než jsme my. Ale pro mě jsou to, čím jsme kdysi taky byli. V kontaktu s přírodou, součástí přírody, nesmírně vděční a uctiví,“ popisuje modelka své dojmy. „To, co v našem západním světě považujeme za krásné, není úplně stejné u kmene Surma. Muži i ženy si propíchávají uši, některé ženy si natahují spodní ret talířkem a po těle si dělají jizvy opakovanými malými řezy. Není to legrační, že jsme vymysleli všechny ty krémy, lasery a další léčebné postupy, abychom se zbavili těch našich,“ vysvětluje.

Kmen Surma oblékání nijak neřeší a domorodci jsou zvyklí před sebou chodit i nazí, případně si zakrývat pouze genitálie. Podle belgické modelky ale jejich zvyky mění globalizace a západní turisté. „Někdy tu turisté nechávají oblečení ze Západu a pro ně (domorodce) je to exotické, takže to pak pořád pyšně nosí. Osobně si myslím, že je to škoda, a obávám se, že už není cesty zpět,“ dodává modelka, která už se těší na své další nahé focení.

Video: Podívejte se na život etiopského kmene Bodi!

Fotogalerie
28 fotografií