Dědeček dnešního vůdce Severní Koreje měl v roce 1987 velké plány. Nařídil tehdy stavbu moderního pyramidového mrakodrapu - hotelu Rjugjong, nejvyššího hotelu v dosavadním světě. Po pěti letech stavění však přišla krize. Země se potýkala s hladomorem a na stavbu luxusního mrakodrapu prostě nebyly peníze.

O něco později se stavební práce zase rozjely - a zase skončily, aniž by budova byla dokončena. Už tři desítky let proto budova se všemi svými 105 patry zeje prázdnotou a neubytovala ani jediného hosta. Nyní se však k velkolepé budově opět vrací pozornost veřejnosti.

Za vlády současného vůdce Kim Čong-una postavili dělníci nové lávky a mezi ně umístili transparent s textem o tom, že je Severní Korea »raketovou velmocí«. Pravděpodobně tím odkazuje na nedávné testy nosičů jaderných hlavic.

Zda-li má Kim Čong-un s budovou, co zbyla po vládě jeho dědečka další plány ale zatím nikdo neví. „Jsou pochyby, zda je budova strukturálně dost pevná, aby vůbec mohla jako hotelová či kancelářská fungovat,“ upozorňuje britský deník Daily Mail.

Fotogalerie
51 fotografií