Zoe Lucas poprvé navštívila kanadský ostrůvek Sable v roce 1971, když jí bylo 21 let. Sable se nachází přibližně 175 kilometrů od pobřeží Nového Skotska a je přístupný pouze lodí či charterovým letem. Na ostrově žijí stovky divokých koní a právě tato úchvatná zvířata byla důvodem, proč to tu Zoe vždycky toužila navštívit.

Kanaďanka byla místní přírodou naprosto uchvácena a zanedlouho se vrátila s cílem si tu najít domov. Zoe se usídlila v domku, který tu ve 40. letech postavila kanadská meteorologická služba a později přešel pod správu kanadských parků. Vyslaní zaměstnanci této vládní agentury dělají ženě občas společnost a Zoe s nimi spolupracuje na řadě vědeckých projektů. Zásoby jí dvakrát měsíčně vozí letadlo.

„Zoe je úžasná žena, která zasvětila svůj život ostrovu Sable. Sem tam se vrací na základnu v Halifaxu (v Novém Skotsku – pozn.red.), ale tohle je její skutečný domov. Úzce spolupracuje s kanadskými parky a společně se podílíme na projektech. Zoe je velmi uzavřená osobnost, ale to není až tak překvapující, když tu tráví tolik času sama,“ popsal Greg Stroud, který na ostrově koordinuje operace.

Sable byl v roce 2013 prohlášen národním parkem a běžní turisté se sem dostanou jen vzácně – jejich počet je kvůli křehkému ekosystému písečných dun velmi omezený a ke vstupu na ostrov potřebují zvláštní povolení.

Zoe na ostrově sbírá koňské lebky, aby vědci porozuměli tomu, jak se koně přizpůsobili na panující tvrdé podmínky. Na ostrově totiž panuje poměrně chladné podnebí a přibližně třetinu roku je zahalen do mlhy. Zoe pomáhá také provozovat meteorologickou stanici a každý den sbírá odpadky, díky čemuž mají vědci představu o znečištění oceánu. Mezi její nejzvláštnější úlovky patří zásilka drog, lednice, falešná noha či krabice čerstvých paprik.

Fotogalerie
13 fotografií