Lucie Biedermann Doležalová (34) je lektorkou automatického psaní, jež se také v Česku proslavila jako žena, která hovoří s anděly. Kristýnu Janáčkovou (35) znají dobře televizní diváci i návštěvníci divadel – je totiž populární herečkou. Zahrála si například Kristýnu Tichou v seriálu Ordinace v růžové zahradě 2.

O absolvování legendární poutní Cesty svatého Jakuba, která vede z portugalského Porta do španělského Santiaga de Compostela, snily obě ženy nezávisle na sobě už několik let. Spojila je však náhoda, když Kristýna navštívila Luciin kurz automatického psaní a slovo dalo slovo.

Každý v sobě řešíme určité věci, ale ne každý je ochoten si je přiznat a pracovat s nimi, aby ho netížily. Já osobně jsem po intenzivním tříletém mateřství cítila potřebu se opět nadechnout a být více sama se sebou a sama za sebe. Toužila jsem uzdravit věci v sobě i kolem sebe, které jsem si nesla dlouhá léta před těhotenstvím. A taky byl čas, aby se syn osamostatnil a se svým tátou si ještě více upevnil svůj vztah. A tou nejlepší volbou byla právě Svatojakubská cesta. O ní jsem snila už dlouho, ale k rozhodnutí ji opravdu jít došlo až s nabídkou Lucie, abych se k ní připojila,“ říká Kristýna Janáčková.

Pouť, ke které se obě Češky odhodlaly samy za sebe, bez společnosti dalších lidí, průvvodců i komfortu, odstartovala letos 2. května. „První den jsme měly problémy na cestu vůbec nastoupit a najít první šipku, která do Santiaga vede. Bylo hodně velké horko, batohy nás lámaly k zemi a já jako bych si najednou uvědomila, že tahle cesta asi nebude jen procházka růžovou zahradou s duchovním odkazem, ale také velmi náročnou poutí, která je mnohdy také nebezpečná,“ říká Lucie Biedermann.

Oficiálně ušly 240 km z Porta do Santiaga. Tak je psáno v jejich poutních certifi kátech. Ovšem podle propočtů a také proto, že bloudily, odhadují cestu na asi 260 km za deset dnů putování a celkově cca 300 km za 14 dnů, které spolu strávily. „Denně tedy průměrně 26 km. Většinou jsme šly společně, ale občas také každá zvlášť, potřebovaly jsme si urovnat své myšlenky,“ vysvětluje Biedermann.

I když se obě poutnice chystaly na cestu už nějaký čas dopředu, jak se v terénu ukázalo, ani dvojnásobné množství příprav by zřejmě nestačilo. „Myslela jsem si, že jsem připravena. Takovou cestu jsem šla poprvé, tudíž jsem si musela nakoupit outdoorové oblečení, krosnu, pončo, a hlavně skvělé trekové boty a tenisky. Taky jsem chodila několikrát týdně cvičit. A četla knihy o cestě. Přesto to bylo málo. Jít téměř každý den kolem 30 km s krosnou na zádech po nerovném terénu bylo náročné a doteď si dávám do kupy chodidla. Téměř celou cestu z kopce a zase do kopce jsem šla v bolestech,“ vzpomíná na krušné chvíle Kristýna.

Lektorka Lucka na tom přímo na pouti nebyla o mnoho lépe. Také její přípravy na tuto náročnou stezku nestačily. „Podle mě je nejdůležitější nepodceňovat fyzickou kondici, a tedy tuto přípravu. Já jsem na cestu nastoupila téměř od počítače. Jen měsíc před odletem jsem chodila cca 6 km denně, bez zátěže. Což se v důsledku zdálo být opravdu zanedbatelné. Další zásadní věcí jsou dobře vyšlápnuté trekové boty. Nepromokavé. Základ této cesty. V prvních dnech jsem opravdu hodně trpěla fyzicky.“

VIDEO: Kristýna Janáčková koupala nohy v krvi: Za 10 dní ušla 300 kilometrů!

Video
Video se připravuje ...

Kristýna Janáčková koupala nohy v krvi: Za 10 dní ušla 300 kilometrů! Markéta Reinischová, Petr Soukup

Psychika

Svatojakubskou poutní cestu absolvují každoročně turisté z celého světa, jejichž cílem je většinou duševní očista, dosažení změny ve svém nitru, životě i pohledu na něj. Pomáhá k tomu nejen magická cesta, ale také bolest, únava a do určité míry osamocení. Mnoho z těch, kteří nejsou o svém rozhodnutí plně přesvědčeni, to po čase vzdá.

Co přesně se na cestě vlastně děje v hlavě? „Prošla jsem si snad úplně celou škálu pocitů. Od strachu, smutku, vzteku, bolesti, po pocity absolutní vděčnosti, po projevy laskavosti, všeobjímající a bezpodmínečné lásky. Hloubka toho, co jsem prožila při poutní mši v samotném Santiagu de Compostela, se slovy popsat nedá. Vlastně na té cestě byl krásný ten stesk k nejbližším. Najednou si uvědomujete, že okruh lidí, po kterých se vám stýská, je velmi úzký. Taková poznání pro mě byla opravdu zásadní. Rozpoznat, co a kdo ke mně opravdu patří,“ vysvětluje Lucie.

Podobnými pocity si prošla i Lucčina parťačka Kristýna. „Na této pouti neskryjete nic. Před nikým, a hlavně ne sama před sebou. Únava a bolest způsobí, že přestanete řešit hlouposti a vnímáte jen to nejzákladnější, jako je kde spát, co jíst a mít dostatek tekutin. A taky si uvědomujete to nejvzácnější, co máte, a pocítíte vděčnost. Materiálno vám přijde nepodstatné, vážíte si svého domova, své rodiny, svého já, svého těla, které vám skvěle a s láskou slouží. Pochopíte, jaký je to dar.

Krvavé nohy

Každodenní téměř 30kilometrová pouť měla za následek, že si obě dámy, respektive jejich nohy, vytrpěly opravdu své. Zkrvavené puchýře byly standardním společníkem a některá z bolavých míst se řádně nezahojila dodnes.

Téměř každý krok ale při poutní cestě provázely Lucii s Kristýnou signály a znamení. Lucie je totiž žena, která lidem již téměř dvacet let sděluje vzkazy andělů. Její úspěšný projekt 206 ucelených vzkazů nazvaný Angels dokonce objevilo a v rolích patronů podpořilo i mnoho slavných osobností, například manželka šéfkuchaře Zdeňka Pohlreichová, legendární fotbalový reprezentant Tomáš Ujfaluši, cvičitelka Hanka Kynychová nebo umělkyně Martina Anton a další.

„Cesta byla plná znamení, že jsou andělé s námi. Když jsem šla kupříkladu kolem kapličky, pomyslela jsem si akorát, že už neujdu ani krok, měla jsem pocit, že jdu bosa po těch nejostřejších střepech. V očích jsem měla slzy, jak mě opouštěla síla. A v tu chvíli začala v kapličce hrát píseň Ave Maria. Když jsem k ní přišla, přestala hrát a já pocítila nový příval energie a síly a šlo se mi po zbytek dne mnohem lehčeji a veseleji. Nebo všude vidíte srdce, anděly či jen jejich křídla. Na zemi, na obloze, kdekoli a kdykoli potřebujete. Jen jdete a jste plně otevřena všem znamením a sdělením,“ říká Kristýna.

A Lucie dodává: „Andělé s námi byli na každém kroku, a pokud byl čas a únava nám dovolila, dostávala jsem od nich překrásná poselství, která jsem si po cestě pečlivě zapisovala do svého poutního deníku. Byl s námi také svatý Jakub a svatý František z Assisi. Ten mi často podával ruku ve chvíli, kdy jsem měla chuť padnout na kolena k zemi a hlasitě se rozplakat.“ Přestože si Lucie i Kristýna na cestě vytrpěly své, mají i po jejím ukončení úplné jasno: Jejich první pouť do Santiaga rozhodně nebyla tou poslední…

Poutní legenda

Cesta z portugalského Porta do španělského Santiaga de Compostela zvaná jako Svatojakubská cesta je síť poutních cest vedoucích k hrobu svatého Jakuba, Kristova učedníka, v katedrále v Santiagu. Prvním historicky zmiňovaným poutníkem byl biskup Le Puy, jenž svou pouť uskutečnil v roce 951. V současnosti se ke katedrále vydávají statisíce lidí ročně z celé planety. Santiago de Compostela bylo založeno na přelomu 4. a 5. století, žije v něm bezmála sto tisíc obyvatel.

Lucie Doležalová

Lektorka automatického psaní a kresby již téměř 20 let předává lidem andělská sdělení a je známá jako žena, co mluví s anděly. Je autorkou projektu Angels, kdy sestavila 206 andělských poselství – krátkých vzkazů lidem. Jejími patrony jsou osobnosti jako Zdeněk Pohlreich, Tomáš Ujfaluši nebo Hanka Kynychová.

Kristýna Janáčková

Českou herečku znají především diváci seriálu Ordinace v růžové zahradě jako bláznivou zdravotní sestřičku Kristýnu. Kristýna se ale intenzivně věnuje divadelnímu herectví, v současnosti ji mohou lidé vidět v Divadle Palace nebo ve Studiu Dva. Je matkou tříletého syna Luise.

Fotogalerie
15 fotografií