Češi, cestování a děti

Češi jsou nejen národem houbařů a lyžařů, ale také cestovatelů. Neváhají a rok od roku dokonce celé rodiny stále více prozkoumávají nejrůznější evropská i světová zákoutí. Mezi nejoblíbenější destinace patří přímořská letoviska jižní a jihovýchodní Evropy, sousední Slovensko, Turecko, severní Afrika a z exotických zemí nejvíce Asie.

Otázkou ovšem zůstává, zda je vhodné se na cesty vydat s našimi nejmenšími. Sebekratší dovolená musí mít v případě dětí svá pravidla, jak dále rozvádí doc. Rastislav Maďar, epidemiolog: „Od 6 měsíců do 2 let by měly lítat maximálně po evropských destinacích včetně Turecka a neměly by navštěvovat exotické oblasti. Děti nad 2 roky už mohou vycestovat i do rozvojových zemí, do exotických oblastí, předpokladem ale je, že mají veškeré pravidelné povinné očkování a k tomu co největší spektrum nadstandardních vakcín.“

Autor: Shutterstock.com

Kontroverze, nebo nutnost?

Jakékoli onemocnění, a nejen to vážné, je velice nepříjemné. A co teprve, když vám za hranicemi vlasti onemocní vaše drobotina. Abyste nemuseli hledat pomoc v neznámém prostředí a aby vaše dovolená neznamenala místo odpočinku spíše útok na vaše nervy a peněženku. Můžete k tomu snadno přispět očkováním. To je v současné době velice diskutované a pro některé i značně kontroverzní téma. Po nedávném trendu „neočkování“ přichází opět na scénu, zejména i kvůli epidemii spalniček, která nyní ohrožuje Evropu. Například v Itálii znamená odmítnutí očkování přestupek, kdežto v sousedním Německu zatím ne. Tam naopak mohou rodiče, kteří se neporadí o očkování svých dětí s lékařem, dostat pokutu až do výše 2500 eur. I přesto se ve společnosti názory na povinnou vakcinaci velice liší.

Role kolektivní imunity

Kolektivní imunita funguje jako neviditelná ochrana populace a zabraňuje snadnému šíření zákeřných chorob. Musí mít ovšem určitou úroveň, jinak hrozí návrat některých onemocnění, jako již zmíněných spalniček. Čím větší je míra proočkovanosti ve společnosti, tím menší mají nemoci šanci se rozšířit. Díky vysoké proočkovanosti tak získávají ochranu i jedinci, kteří nemohou být očkováni. V cestovatelské praxi se kolektivní imunita projevuje následovně: pokud se nedostatečně chráněný cestovatel vydá objevovat nejen světové, ale i evropské krásy, získá protekci právě tím, že okolní společnost bude očkováním chráněna.

Naše zdravotnictví je skutečně na vysoké úrovni. Očkování je jednou z nejspolehlivějších možností prevence v boji s infekčními nemocemi. Tak proč ji nevyužít?