Máte dvě děti, určitě je rozdíl mezi tím, když jste trávila dovolenou sama nebo s partnerem, a tím, když na ni vyrážíte s dětmi. Vnímáte to?

Když jsem ještě neměla děti, jezdila jsem poznávat. Nebavilo mě válet se u moře, tedy rozhodně ne nijak dlouho. Vždycky jsme s partou, bylo nás asi patnáct, vybrali destinaci a vyrazili. Třeba do Kambodži, Thajska. A bylo to nádherný. Nebo na chvíli New York, pak zase jinam… To s dětmi nejde. Nepojedu s nimi do New Yorku, protože je to zatím tolik nezajímá, ale hlavně se domnívám, že jsou na tak dlouhý let ještě malé, že by to pro ně bylo trápení. Je to náročné i pro dospělého a myslím, že pro děti ještě víc.

Jaký typ dovolené je vám tedy teď nejbližší? Jak si nejlépe odpočinete?

Vždycky to bude s dětmi, protože miluju cestování s nimi, miluju ty jejich rozzářené oči, jak se radují: „Jé, tady je to hezký.“ A je asi jedno, jestli jsme u moře, nebo na horách. Milujeme ale hory spíš v létě, třeba túry po rakouských Alpách. Nejraději máme moře… Pojedeme o prázdninách s mou sestrou, jejím přítelem a dětmi do Chorvatska do karavanu. Sestra má tři děti, já dvě, takže je nás grupa. Máme tam i loď, tak budeme brázdit místní vody, už se těšíme.

Když jste říkala do karavanu, do Chorvatska, znamená to, že netrváte na tom, že musí být dovolená v hotelu all inclusive, s bazénem, na pláž sto metrů, veškerý komfort…?

Pro mě je all inclusive v podstatě nesnesitelné. I když chápu, že člověk může mít pocit, že by si měl odpočinout, nechce nic dělat a zaplatí si hotel, kde má jídlo čtyřiadvacet hodin denně. Je to možná pohodlné, ale je to hrozně masová záležitost a mně se to nějak příčí. Nesnesu stát nějakou frontu na jídlo... I když nám se to teď trochu stalo. Byli jsme v Dubaji, vybrali jsme hotel, dá se říct, luxusní, a i tak to byl masakr a dost se nám to protivilo. Na druhou stranu tam bylo tolik dětí, že ty naše děti řádily do noci s českými a slovenskými parťáky. Pro děti pecka, pro nás už méně…

„Nejraději máme moře," prohlašuje sympatická kráska s tím, že ona i její děti jsou teplomilci.
Autor: archiv Alice Bendové

Máte také v Čechách nějakou oblíbenou lokalitu, nebo je pro vás dovolená synonymem pro pobyt v zahraničí?

Vůbec ne, máme to u nás moc rádi, Čechy jsou krásné. Třeba Bednáreček v jižních Čechách, tam je nádherný statek U Lejtnarů, tam to milujeme, úžasné místo. Je u toho malá farma, roste tam hodně hub, na túry a na procházky taky fantastické. Máme rádi jakoukoli destinaci u nás, rádi tu cestujeme.

Na kterou svou dovolenou nejraději vzpomínáte? A může to být vzpomínka z vašeho dětství i z nedávné minulosti.

Úplně nejlepší je každá dovolená s mými dětmi, to je jasné. Vzpomínám si třeba, když byla Ála úplně malá, jen ležící miminko, bylo jí šest měsíců, a i když Vašíkovi bylo tři a půl, já jsem si mohla už i občas na chvíli odpočinout. Dovolené, když už začala chodit, byly pochopitelně zase trochu náročnější, co si budeme povídat (smích), ale vzpomínám na to ráda. Bylo také skvělé, když jsme poprvé letěli s ještě maličkými dětmi. A potom samozřejmě ráda vzpomínám na dovolenou se svou maminkou, kdy jsme jeli třeba k Balatonu vlakem. Já, moje ségra a mamka, to byla bomba! Daly jsme si tam tu žužovou zmrzlinu a mamka nám tam koupila barevné tričko, prostě úžas… (smích) Na to vzpomínám dodneška.

A je nějaká dovolená, kterou byste už nechtěla zažít?

To takhle konkrétně nevím, ale obecně nemůžu spát pod stanem. Nemám přitom problém se stanem jako takovým, kdyby byl v přírodě, kde nejsou žádní lidé. Mně vadí právě ti lidé okolo, to, že nejsem chráněná čtyřmi pevnými stěnami, které jen tak někdo neprorazí. Mám z toho hrozně špatný pocit. Spát pod stanem v kempu jsou pro mě muka. Musím mít ty stěny, možnost se zavřít. Třeba v tom karavanu se můžu zamknout, ten snáším v pohodě. Ale jet jen tak se stanem, někde ho rozbalit, to ne! A přitom miluju s dětmi sjíždět vodu! Takže jezdíme, ale večer pěkně domů. (smích)

Po Čechách cestuje usměvavá herečka a moderátorka často a ráda.
Autor: archiv Alice Bendové

Vracíte se na některá místa ráda?

Rozhodně. Třeba na statek v Bednárečku se vracíme strašně rádi, ale nejen tam. Vždycky si něco oblíbíme. Třeba jeden hotel v Rakousku, tam pobýváme jak v zimě, tak v létě, tam to taky zbožňujeme a vrátíme se tam asi i letos.

Podle všeho dodržujete pravidlo letní a zimní dovolené, jen není pevně dané, že v létě je nutně dovolená u moře a v zimě na horách?

Úplně to neřešíme, děti milují v zimě teplo, to je jasné, a v létě taky teplo. (smích) Jsou to teplomilci…

Takže hory v zimě vůbec ne?

Ale ano, hory v zimě právě hodně. Ale jen proto, abychom mohli jezdit na lyžích a na prknech. Já, můj přítel i Ála lyžujeme i snowboardíme, Vašík miluje lyže. Takže jsme na horách pečení vaření, ale není to s takovou tou láskou… Nemám obecně ráda zimu, jedu za sněhem, protože se lyžuje a jezdí na prkně.

Dovolená v Bulharsku 80. léta, s maminkou a sestrou. Alice Bendová uprostřed.
Autor: archiv Alice Bendové

Děláte si drobné dovolené i v mezičasech – třeba jen prodloužený víkend?

To samozřejmě děláme. I když se často stane, že mě děti stopnou a řeknou: „Hele, mami, my chceme být doma, na zahradě…“ Takže třeba o prázdninách jsme vždycky doma tři čtyři dny, pak zase někam jedeme. Nemusím naštěstí dovolenou moc plánovat, díky mé práci je to poměrně jednoduché – nemusím nikoho žádat, jestli mi dá, nebo nedá volno.

A co vás v současnosti nejvíce zaměstnává?

Teď aktuálně moderuji reality show Farmář hledá ženu pro televizi Barrandov, čeká mě taky rychlovka – role ve VIP vraždách, a od konce srpna se rýsují dva seriály… Tak uvidíme.

Takže kam letos vyrazíte, ať už s partnerem, nebo s dětmi?

Sami s partnerem, jsme, přiznám se, nebyli nikde už dva roky, všude s sebou máme děti a myslím si, že by to tak mělo být. Ale pokud bychom vyrazili sami, bude to Rakousko, tam si to užíváme, už jsme takhle byli dvakrát nebo třikrát, vždycky jen na pár dní. Do prázdnin už to ale asi nestihneme, protože moderuju každý týden dva tři dny, první tak bude asi to Chorvatsko v karavanu.