Kromě běžného zaměstnání a „povolání“ manželky, dosáhla totiž skvělých výkonů jako jachtařka i jako cestovatelka. Byla první Češkou, která přeplula Atlantik v obou směrech a stála v pozadí za úspěchy manžela. Dvojice je spolu již 54 let. Paní Mirka přiznala, že když s ním chtěla být, musela se naučit lyžovat, plavat a zvládnout lodní zkoušky, aby s ním mohla jezdit na lodi. „On se nedal zastavit. Nezbývalo, než se k němu připojit nebo odpadnout,“ upřesnila. „Pro mě byly nejhezčí v roce 1980 a 1982 plavby přes Atlantik. Poprvé jsme byli všichni spolu i se synem Ríšou,“ podotkla.

Když se její muž chystal na první závod osamělých mořeplavců kolem světa, nedostal v roce 1982 od bafuňářů jachtařského svazu povolení. „Tak jsme odpluli z Polska a přistáli až v Newportu v Americe. Richard hned vystartoval v závodě, který trval 10 měsíců a já tam zůstala na břehu se synem (11) jako bezdomovec. A doma nás odsoudili k vězení,“ řekla. Počátek v Americe byl krutý a návrat domů před dvěma lety údajně ještě tvrdší. „Ale cítím se tu doma. Moc ráda chodím do lesa, který mě nabíjí energií a chystám se napsat druhou knihu o mém životním osudu,“ dodala paní Mirka.

Mirka a Richard Konkolští ve Zlíně líčili svou životní pouť a dojmy každý ze svého pohledu.
Autor: Slávka Červená a archiv rodiny

Seznámili se na záchodcích

„Poznali jsme se na stavbě veřejných záchodků v Ostravě-Přívoze. Oba jsme chodili na stavební průmyslovku a tam chodili na praxi. On dělal mistra a já míchala maltu. On hrál i v orchestru na kytaru. Líbil se mi a tak vždy jsem nenápadně číhala, kudy půjde. Až jednou o mě zakopl,“ smála se.

Čeho si na manželovi nejvíc cení?

Jeho býčí vůle. Cílevědomosti a výdrže. Vše opravdu odedře a vše, co si umane, se dokáže naučit.

Čeho si cení mořeplavec na ženě?

Hlavně partnerství, podpory, upřímnosti a skvělé mámy syna.

Cena Kantuta

Kantuta je název po mytické jihoamerické květině, kterou Inkové spojovali s nesmrtelností. Je to umělecký originál od sklářky Jany Voldřichové. Konkolští už mají dvě. Richard ji získal v roce 2009.

Richard Konkolski

Mořeplavec, který má na kontě 12 světových rekordů. Několikrát zdolal Atlantik, sám obeplul třikrát zeměkouli na lodi Niké. Napsal 18 knih. V roce 2013 dostal od prezidenta medaili za zásluhy o stát. Od roku 2015 žije s manželkou v Horní Lutyni na Karvinsku.

Fotogalerie
5 fotografií

Video: Francouz Guirec Soudee cestuje kolem světa se slepicí

Video
Video se připravuje ...

Francouz Guirec Soudee cestuje kolem světa se slepicí. Instagram/voyagedyvinec