Vypuštěný bazén plný bahna, přerostlý trávník a rozebraná sportoviště. Olympijský park v Riu de Jainero se během pouhých sedmi měsíců změnil k nepoznání. Stadiony, které přišly Brazílii na miliardy, jsou opuštěné a chátrají. 

Organizátoři akce spolu se starostou Eduardem Paesem přitom lidem slíbili, že tomu tak po konci her a odchodu atletů rozhodně nebude. Realita je ale úplně jiná. Z 31 věžáků, kde žili sportovci, měla vzniknout luxusní čtvrť. Byty se ale nedaří prodat. Olympijský park měl sloužit veřejnosti, otevřený je ale jen o víkendech a zájem o něj je navíc chabý. Brazílie doufala, že si park po olympiádě převezme soukromý investor, nikdo ale neprojevil zájem. Momentálně se tak o něj stará ministerstvo sportu. Starosta sice slibuje, že se park brzy opět otevře, lidé už tomu ale nevěří. 

Představitelé města se snaží vyzdvihnout jako úspěch alespoň nově postavenou trasu metra a autobusové linky. Mnoho místních si ale stěžuje, že jen málo pomáhají většině zdejších obyvatel, zato prospívají již tak zvýhodněným luxusním čtvrtím.

Olympiáda přitom Brazílii přišla odhadem na 12 miliard dolarů (přes 300 miliard korun). Země tou dobou ale procházela hlubokou ekonomickou i politickou krizí. Řada lidí proto proti olympiádě protestovala, podle průzkumu s ní nesouhlasila polovina obyvatel země. Brazílie totiž investovala peníze do olympiády, i když potřeba byly spíše ve školách a nemocnicích. Důchodci a státní zaměstnanci, včetně učitelů, zdravotníků a policistů, tou dobou dostávali zaplaceno pozdě nebo dokonce vůbec.

Na snímky z olympijského parku se můžete podívat v galerii pod článkem. 

Fotogalerie
106 fotografií