V 50. letech Detroit platil za symbol amerického strojírenského průmyslu. Pulzujícím hnacím motorem města byly automobilky Ford, Chrysler a General motors. Počet obyvatel se tehdy vyšplhal na závratnou cifru- 1 849 668, díky čemuž se Detroit tehdy stal pátým největším městem USA. Spoustu lidí sem přilákala dobře placená místa v automobilovém průmyslu. Jenže pak přišel zvrat.

Detroit v 60. letech zachvátily rasové nepokoje a o desetiletí později spolu se stoupající cenou pohonných hmot začala ustávat výroba automobilek. Detroit se začal masivně vylidňovat, v současnosti je počet obyvatel odhadován na něco málo přes 600 tisíc lidí, z nichž většinu tvoří černoši (82,7 %). Více než třetina obyvatel tu žije pod hranicí chudoby a sužuje je vysoká nezaměstnanost a kriminalita.

Trápení Detroitu trvá celé generace. Kvůli přesunu automobilové výroby, těžkým rasovým problémům a katastrofální politice různých garnitur městského vedení se Detroit stal nejchudším velkoměstem Spojených států. Město nasbíralo dluhy v závratné výši 18 miliard dolarů (401 miliard Kč) a v roce 2013 muselo vyhlásit bankrot. Ve městě jen stěží fungují základní služby. Po vyhlášení bankrotu se ale možná konečně blýská na lepší časy. Na zkázu jednoho z nejlidnatějších měst USA se můžete podívat v galerii pod článkem.

Fotogalerie
56 fotografií