Biblická země

Dějiny jsou staré více než 5000 let. Jsou zapsány v troskách dávno zničených měst, v pouštních dunách i v hlubokých jeskyních Mrtvého moře. Země zasvěcené židům, křesťanům, stejně jako muslimům. Současný Izrael najdete na křižovatce mezi kontinenty a národy uprostřed nádherných přírodních útvarů. Těšit se můžete na slunce, písek, průzračně čisté Rudé moře s ideálními podmínkami pro potápění, Mrtvé moře s blahodárnými účinky na lidské tělo, dlouhé písečné pláže, skalnaté hory, palmové oázy, pouště, jezera a úchvatné historické památky.

Mrtvé moře
Autor: Shutterstock

Rozmanité chutě jídel a daleká vůně koření

Každý, kdo tuto zemi navštívil, vám bude jistě vyprávět o báječné kuchyni, nepřeberném množství různého druhu koření a sladkostech, kterým nelze ani na vteřinu odolat. Možná namítnete, že jejich tradiční pokrmy lze ochutnat i u nás, ale v tom se mýlíte. Hned po prvním soustu totiž zjistíte, že ač název může být stejný, chuť je naprosto jiná. Dokonalá harmonie a vyváženost pokrmů, jako je shawarma, hummus nebo falafel. Na to u nás jen těžko narazíte. Při návštěvě této země určitě navštivte některý z místních trhů, kde všechny tyto pochoutky usmlouváte za pár korun. A s kořením, které si z cesty přivezete, pak můžete doma okouzlit své návštěvy. A nezapomeňte na sladkou Baklavu. Chutná nejlépe s kávou, kterou v Izraeli často připravují v džezvě přímo na ulici.

Exotické koření
Autor: profimedia.cz

Dokonalé lyžování

Že jste nikdy o lyžování v této zemi neslyšeli? Tak to je velká škoda. Pokud si chcete svou cestu po Izraeli zpestřit, vyzkoušejte tamní krásu zasněžených hor. Na hranicích mezi Sýrií, Izraelem a Libanonem leží hora Hermon. Je rozdělená mezi tři země, a tak i na izraelské svahy v zimě padá sníh. V necelých 3 tisících metrech je proto vybudován perfektní lyžařský areál, který nabízí velké množství  tras pro zkušené lyžaře i začátečníky.