Kim Čong-un zkouší tajnou zbraň na přilákání turistů do KLDR! Jsou jí sexy, usměvavé a vlídné letušky, které jsou hlavními hvězdami propagačního kalendáře na rok 2017. Severní Korea doufá, že s pomocí nich podpoří cestovní ruch a turisté budou proudit.

Severní Korea je uzavřenou, pro zahraniční novináře takřka zapovězenou zemí. Návštěvy turistů jsou možné jen v doprovodu vládou schválených průvodců. Individuální turistika je tak vyloučena. Při cestování s průvodcem není možné odchýlit se od vládou schváleného itineráře. Cesta není levná – čtyři noci mohou stát zhruba 1000 liber (téměř 37.000 Kč), bez započtení ceny za letenku.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un si přeje, aby jeho zemi do roku 2020 navštívily dva miliony zahraničních turistů. Přes přísná omezení a porušování lidských práv počet návštěvníků Severní Koreje stoupá. V roce 2005 to byly stovky turistů, teď KLDR navštíví ročně na 5000 lidí, tvrdí společnost Koryo Tours, která je největším místním pořadatelem zájezdů, jež dováží západní turisty do izolované komunistické diktatury. Nemluvě o zhruba 100.000 Číňanů, kteří ročně KLDR navštíví.

Video
Video se připravuje ...

Kim Čong-un láká turisty do KLDR pomocí kalendáře s letuškami. YouTube

A severokorejská vláda chce ještě víc. V uplynulých letech otevřela nové atrakce, například luxusní lyžařské středisko nebo „turistické“ město Wonsan, na škole cestovního ruchu v Pchjongjangu zároveň vychovává budoucí průvodce.

Novinář listu The Guardian Peter Walker tvrdí, že je KLDR to nejdepresivnější místo, jaké kdy viděl (cestoval v roce 2003). Lidé by podle něj měli uvážit, jestli tam opravdu chtějí jet. „Měl jsem smíšené pocity,“ vypráví. „Na jednu stranu dáváte peníze režimu, který je podle OSN podobný nacismu, na druhou stranu pravděpodobně pomáháte některým Severokorejcům v kontaktu s vnějším světem.“

Fotogalerie
9 fotografií