Loni v říjnu se skupina obyvatel italské metropole obrátila dopisem na papeže Františka, aby zabránil zřízení pobočky. Podle kritiků hrozí, že bude masovou turistikou narušena kulturní a sociální identita římské čtvrti sousedící s Vatikánem.

Se vznikem provozovny nesouhlasili ani někteří kardinálové, hlavně Elio Sgreccia. Ten dříve italským novinám řekl, že jde o „přinejmenším kontroverzní a perverzní rozhodnutí“.

Firma McDonald's v prohlášení citovaném Reuters uvedla, že svou pobočku uzpůsobila historickému okolí a že se nachází v turistické oblasti vně Vatikánu.

Loni v listopadu společnost zažalovala italské město Florencii za to, že jí zamítlo otevření restaurace na náměstí před katedrálou. Firma podle agentury AFP žádá odškodnění 17,8 milionu eur (asi 480 milionů korun).

Agentura APA nedávno napsala, že poblíž Vatikánu se chystá otevření i další restaurace, která může vyvolat spory. Na třídě Via della Conciliazione, která vede ke Svatopetrskému náměstí, má být podle italského tisku zřízeno Hard Rock Cafe. Prostory pronajme opět správa nemovitostí Vatikánu (APSA) a má jít o budovu, v níž je nyní knihovna salesiánského řádu.

Fotogalerie
9 fotografií