Chile: Tisíce lidí se každoročně scházejí na Silvestra na hřbitově v chilském městě Talca, kde poslední den roku vzpomínají přímo u hrobů na své zesnulé blízké. V roce 2002 vítaly příchod nového roku na tomto místě – mezi hroby – více než tři tisíce lidí. Stovky z nich zde dokonce večeřely a otvíraly i šampaňské.3189955:full:true:true

Rumunsko: Po ulicích tu často pobíhají děti s čerstvě narozenými jehňaty, které nesou tradiční jméno Vasilica. Kdo si takové jehňátko pohladí, bude mít podle tradice celý rok štěstí. Zájemci ale dětem musí dát na oplátku několik mincí. Na přelomu roku je také zvykem naslouchat zvířatům, zda promluví. Pokud mlčí, přináší to štěstí.

Irsko: V Irsku je zvykem klepat chlebem na zdi a dveře, aby se zahnali zlí duchové. Zvyk má přinést do domu štěstí a dostatek chleba na další rok.

Jihoafrická republika: V Johannesburgu slaví příchod nového roku opravdu netradičně. Místní obyvatelé tu vyhazují z oken nábytek a elektroniku. „Vyhazujeme staré věci, protože už máme nové,“ vysvětlil zvyk čtyřiadvacetiletý Dickens Patwell. Každoročně je v noci na Nový rok zraněno padajícími předměty několik lidí.

 

Sibiř: Rusové ze Sibiři slaví příchod nového roku tím, že se potápí se stromem do zamrzlého jezera. Potápěči nazdobený stromek umístí až na dno a pak si u něj zatancují. Kdo se nemůže potápět, ten se v zamrzlém jezeře aspoň vykoupe.

Rusové ze Sibiři slaví příchod nového roku tím, že se potápí se stromem do zamrzlého jezera.
Autor: Ruptly

Severní Karolína, USA: Spouštění vačice nad rozjařený dav lidí

Spouštění vačice nad rozjařený dav lidí v Severní Karolíně
Autor: Reprofoto Youtube

Peru: Peruánci se rvou se sousedy, aby se vyřešily staré spory. Účast na tradiční hromadné rvačce je ryze dobrovolná a bít se mohou jak muži, tak ženy. Alkohol obvykle teče proudem a stoly přetékají jídlem. Cílem je vstoupit do nového roku s čistým štítem.

Peruánci se rvou se sousedy, aby se vyřešily staré spory.
Autor: Profimedia.cz

Skotsko: Průvod ulicemi s točícími se ohnivými koulemi nad hlavou

Skotsko: Průvod vikingů s loučemi nad hlavou
Autor: Profimedia.cz

Německo: Dívat se na starou britskou televizní komedii Večeře pro jednoho (1963). Tuto tradici každoročně dodržuje téměř polovina obyvatel Německa. Film je tu známější než v Británii, kde o něm téměř neslyšeli.

Večeře pro jednoho (1963)
Autor: Reprofoto Youtube

Thajsko: Na Nový rok, který připadá na 13. dubna, se pořádá obří třídenní vodní bitva s vodou naplněnými balonky a kbelíky. Kvůli vodní bitvě jsou zavřené celé ulice a hlavně mladí si tuto tradici pořádně užívají.

Vodní bitva v Thajsku
Autor: Profimedia.cz

Itálie: V italských Benátkách slaví tisíce párů příchod nového roku v romantickém duchu. Nový rok zahájí líbáním na náměstí svatého Marka.

Ekvádor: O půlnoci na Nový rok se zapalují papíroví strašáci a pálí se fotografie z uplynulého roku. Lidé věří, že jim to v novém roce přinese štěstí.

V Ekvádoru o půlnoci pálí strašáky.
Autor: Profimedia.cz

Španělsko: Štěstí v novém roce Španělům zaručují hrozny! Těch si mají dát o půlnoci do úst dvanáct. Pokud tak udělají, nemůže se jim stát, že by měli v novém roce smůlu.

Ve Španělsku o půlnoci jedí hrozny.
Autor: profimedia.cz

Jižní Amerika: Podivný zvyk dodržují i v Jižní Americe. Tam totiž na Nový rok nosí barevné spodní prádlo. Každá barva má svůj význam. Například červené spodní prádlo znamená, že si člověk v novém roce najde pravou lásku. Zlatá představuje zdraví a bílá znamená mír a klid.

V Jižní Americe vší barevné spodní prádlo.
Autor: Profimedia.cz

Belgie: V Belgii přání do nového roku berou opravdu vážně. Dokonce i farmáři kravám přejí hodně štěstí!

V Belgii farmáři přejí šťastný nový rok kravám.
Autor: profimedia.cz - ilustrace

Bolívie: V Bolívii do sladkých koláčů zapékají mince a každý kdo v novém roce ukrojí svůj kousek a najde minci, bude mít celý rok štěstí.

V Bolívii do koláčů zapékají mince.
Autor: Profimedia.cz

Finsko: Ve Finsku se snaží lidé na Nový rok věštit budoucnost. Tu větší pomocí žhavého cínu, který lijí do vody. Z výsledného tvaru se pak snaží interpretovat, co je čeká v novém roce. 

Ve Finsku věští budoucnost z horkého cínu.
Autor: Profimedia.cz

Francie: Ve Francii slaví Nový rok ve sladkém stylu. Pochutnávají si tam na palačinkách, který sní celou kupu.

 

 

Ve Francii si na Nový rok pochutnávají na palačinkách.
Autor: istock.com