Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nejdivnější štědrovečerní tabule po světě: Kde hodují na housenkách a kde jedí krysy?

/
  • Jiný kraj, jiný mrav... Co se jí o Vánocích ve světě?
    25. prosince 2017 ● 14:08

    Jiný kraj, jiný mrav! Tak tohle platí v případě Vánoc dvojnásob. Zvlášť při pohledu na tradiční jídla různých národů. Na vánočních tabulích najdete ale i opravdové bizarnosti. Tedy alespoň z naše pohledu. Je libo smaženou housenku či velrybí kůži?

  • 1.

    Filipíny

    Na filipínském ostrově Mindanao někteří křesťané hodují na krysách vařených s chilli a česnekem či na netopýrech v kokosovém mléce. "Netopýr chutná skoro jako krysa, ale je svalnatější," popsal pochoutky místní obyvatel Stephen Lapian. "Ale když se špatně nařízne v podpaží, může notně páchnout," varoval.3172785:full:true:true

    V ostrovní zemi s 90procentním podílem křesťanského obyvatelstva trvá vánoční období obzvlášť dlouho. Od 16. do 24. prosince se v kostelích konají ranní mše. Říká se, že kdo přijde každý den, splní se mu přání.3172790:full:true:true

  • 2.

    Grónsko

    Štědrovečerní tabule v Grónsku není nic pro slabé povahy. Místní připravují tradiční specialitu zvanou Kiviak už měsíce před Vánoci. Tato »delikatesa« se připravuje z pěti set mrtvých alk (pták podobný tučňákovi), které se vcelku (včetně peří a zobáků) zašijí do tulení kůže. Celé se to nechá pár měsíců uležet a fermentovat. Podle místních jde o náramnou pochoutku, která se skvěle hodí na sváteční tabuli.

    Štědrovečerní tabule v Grónsku není nic pro slabé povahy. Na snímku místní tradiční specialita Kiviak, která se připravuje z mrtvých ptáků zašitých v tulení kůži.
    Autor: Profimedia, reprofoto Youtube, Twitter, Facebook, archiv

    Méně otrlí pak můžou zkusit na západní poměry trochu víc přijatelnou pochoutku - maktak. Jde o velrybí kůži s vrstvou tuku, která se nejčastěji jí syrová. Inuité maktak považují za velkou lahůdku. 3172788:full:true:true

  • 3.

    Japonsko

    V Japonsku na Štědrý den spousta lidí zamířila do KFC. Tato americká restaurace rychlého občerstvení zaznamenává ve vánočním období obrovské tržby a 24 prosince musí odmítat zákazníky, kteří si včas nepodali objednávku. Rodiny do fastfoodového řetězce vyráží pro speciální vánoční kyblík, který je typický pro jejich štědrovečerní tabuli.

    "V období od 23. do 25. prosince mohou být tržby až desetinásobné oproti normálu," upozornil manažer řetězce pro Japonsko Sumeo Jokokawa, podle něhož tento trend začal již v 70. letech, kdy byla móda slavit Vánoce v americkém stylu.

    Japonci slaví Vánoce v KFC.
    Autor: Profimedia, reprofoto Youtube, Twitter, Facebook, archiv

    Japonci si o Vánocích oblíbili i piškotový dort se šlehačkou a s jahodami. K němu se ostatně váže i ustálené rčení "vánoční dortík", kterým byly ještě donedávna označovány neprovdané ženy nad 25 let, které už měly údajně to nejlepší za sebou, podobně jako tyto dortíky 25. prosince.

  • 4.

    Jihoafrická republika

    Tradiční vánoční hody v Jihoafrické republice i jednu pro nás nevábnou pochoutku. Konzumují se tu smažené housenky můry zvané Gonimbrasia belina. Housenky jsou pro některé místní důležitým zdrojem proteinu a doba sklizně se prolíná s Vánocemi. Co se nesní o Vánocích, to si místní usuší na zimu. 3172787:full:true:true

  • 5.

    Norsko

    Nevábnou sváteční pochoutku mají i v Norsku. Jmenuje se Smalahove a jde o sušenou jehněčí hlavu, která se následně vyudí, uvaří či podusí. Před konzumací se odstraní kůže, někteří nechávají uvnitř hlavy mozeček, na kterém si pak lžičkou pochutnávají.

    Norská delikatesa Smalahove - jehněčí hlava
    Autor: Wikipedia
  • 6.

    Indonésie

    V nejlidnatější muslimské zemi světa Indonésii, kde žije také početná křesťanská komunita, zahrnují vánoční hody takové laskominy jako vepřové vařené v krvi či psí maso.

     

    "Zpravidla se po mši scházíme s příbuznými v domě mých rodičů," popsala průběh oslav indonéská křesťanka Ermida Simanjuntaková. "Nedáváme si dárky, jen si povídáme," dodala.3172789:full:true:true

    Fotogalerie
    4 fotografie

    Více o štědrovečerních tabulích najdete ZDE

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

naidka: Plesku, proč zveřejňujete staré články a k tomu nechutné, nápady došly? Včera to samé, přesně rok staré články. Uteklo to, co.

(25. 12. 2017 16:12)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy