Vězení Joliet v americkém státě Illinois se začalo stavět v roce 1858, paradoxně ho postavili sami vězni. Po 14 letech tu bylo ubytováno už na 1200 trestanců, což byl na tehdejší dobu rekord. Nejvíce tu pak v roce 1990 bylo 1300 vězňů.

Ani Joliet nebylo ušetřeno krvavých šarvátek a vzpour. Prvně se tu vraždilo už sedm let po otevření, kdy jeden z vězňů tupým předmětem umlátil dozorce Josepha Clarka. Celkem tu během služby podle dostupných informací zahynulo 30 dozorců. Mezi nimi i jedna žena, Frieda King, kterou trestanec ubodal 30centimetrovým nožem. Útočník si za to vysloužil trest smrti, stejně jako tomu bylo téměř vždy v podobných případech. Několika provinilcům ale nakonec změnili trest na doživotí. Posledním popraveným byl v roce 1999 sériový vrah Andrew Kokoraleis, který připravil o život 18 žen.

Svou velkou vzpouru si vězení zažilo v roce 1975, kdy členové jednoho ze známých gangů zajali několik dozorců. Tehdy zahynul pouze jeden z bývalých členů gangu, který se snažil domluvit ostatním, aby se vzdali. Namísto toho ho ale zavraždili a pak se vzdali.

V roce 2002 bylo vězení z důvodu škrtů uzavřeno a trestanci byli převezeni jinam. Už o dva roky později se sem nastěhovali filmaři. Joliet se stal kulisou známého amerického seriálu Prison Break, který se u nás vysílal pod názvem Útěk z vězení. Od té doby pomalu chátrá a do budoucna by se tu mohl točit leda tak horor. Na snímky z opuštěné věznice se můžete podívat v galerii.

Fotogalerie
24 fotografií