Papua-Nová Guinea se rozkládá na východní části ostrova Nová Guinea. Západní polovina ostrova, nazývaná Irian, patří k Indonésii. Papua-Nová Guinea je zemí na poloviční cestě mezi kmenovou kulturou a demokracií. V roce 1975 získala nezávislost, předtím ji spravovala Austrálie, od níž stále dostává administrativní i finanční pomoc. Mluví se tam více než 700 jazyky a dialekty, které jsou výsledkem izolace jednotlivých skupin obyvatelstva v členité krajině.

Roku 1938 byl hluboko v horách v Západní Nové Guineji objeven kmen zvaný Dani. Jeho mužští příslušníci jsou oděni pouze do vydlabané tykvičky zvané koteka. Domorodkyně zase dodržují bizarní zvyk, že si v případě úmrtí příbuzného uříznou jeden článek prstu. Praktika má symbolizovat bolest spojenou se ztrátou milovaného člověka a některé ženy během svého života přijdou hned o několik prstů.

„Jen ženy si musí řezat prsty. Podle mě to je krutá a nehumánní praktika, ale pro ně je to jediný způsob, jak vyjádřit svůj smutek nad ztrátou milovaného člověka a dělají to ochotně,“ popsal cestovatel Teh Han Lin. Indonéská vláda sice řezání prstů zakázala, pozůstatky archaické tradice jsou ale stále viditelné, zejména u starších žen.

Kmen omylem objevil při přeletu nad krajinou americký filantrop Richard Archbold a od té doby se za ním vydalo mnoho vášnivých cestovatelů. Mezi nimi právě i singapurský fotograf Teh Han Lin, který během čtyř dnů dokumentoval jejich každodenní činnosti a zvyky.

„Jsou velmi přívětiví a já se s nimi cítím dobře. Většina z nich nemluví indonésky či anglicky, ale snaží se s vámi komunikovat pomocí řeči těla a posunků. Sice vypadají divoce, ale ve skutečnosti jsou velmi přátelští a milí, pokud se k nim chováte stejně,“ popsal fotograf. Na snímky ze života tohoto odlehlého kmene se můžete podívat v galerii pod článkem.

Fotogalerie
22 fotografií