Až vám bude zima, vzpomeňte si na obyvatele vesničky Ojmjakon v ruském Jakutsku. Na pět set místních se totiž už v těchto dnech potýká s teplotami klesajícími k -30 °C a v zimě tu přituhne ještě víc!

Kotlina Ojmjakon je pólem absolutního mrazu na severní polokouli. Ledový vzduch sklouzává z okolních hor a neúprosně se drží v dolině, kde se nachází i Ojmjakon. Ve vesničce bylo 26. ledna 1926 dokonce naměřeno neuvěřitelných -71 stupňů Celsia. Obvykle tu teploty v prosinci a lednu ale klesají »jen« k -46 °C. V létě to tu není o moc lepší, místní se »hřejí« při teplotách kolem deseti stupňů, i v červenci se tu teploměr ale může přehoupnout pod bod mrazu.

Místní jsou z hlediska potravin odkázáni na dovoz. Sami si dokážou zajistit jídlo jen rybolovem, myslivostí a chováním dobytka, pěstování plodin je tu vyloučeno. I tak se tu ale populace mezi lety 2002 a 2010 téměř o polovinu zvětšila. Místní na svou domovinu navzdory krutým mrazům nedají dopustit. „Je to, jako byste chtěli prosadit starý strom. Jinde bych šťastný nebyl,“ vysvětluje Alexander.

A jak tu běžný život vypadá? Když teploty klesnou k -50 °C, děti nechodí do školy. Lidé nechávají svá auta klidně nastartovaná celý den, pokud plánují večer někam odjet. Baterie totiž v silných mrazech často vypovídají službu. Problémem pro místní je i pochovávání zesnulých, vykopat hrob trvá i tři dny.

Světový rekord je -89,2 °C, u nás -42,2 stupně

Nejnižší teplota na světě – minus 89,2 stupně Celsia – byla naměřena 21. července 1983 na sovětské stanici Vostok v nitru severovýchodní Antarktidy ve výšce 3488 metrů nad mořem, přičemž na sněhovém povrchu bylo naměřeno dokonce minus 90,4 stupně Celsia.

V České republice byla nejnižší teplota zaznamenána za pověstné, mimořádně mrazivé zimy v roce 1929. Ve své meteorologické stanici, kterou měl ve Stechrově mlýně u Litvínovic nedaleko Českých Budějovic (391 metrů nad mořem), naměřil 11. února 1929 gymnaziální profesor fyziky a matematiky a amatérský meteorolog Jaroslav Maňák minus 42,2 stupně Celsia.

Fotogalerie
27 fotografií