Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Izrael láká k objevování! 6 tipů na zajímavá místa, která určitě musíte navštívit

/
  • Izrael je ideálním místem na dovolenou.
    1. listopadu 2017 ● 14:35

    Izrael – země zaslíbená nejen pro židy, ale i dobroduhy a dovolenkáře. Blízkovýchodní stát nabízí vše, co od pořádné dovolené čekáte. Od skvělého moře, přes léčebná místa, moderní živá města, či unikátní architektonické památky, nad kterými se tají dech. Objevte s námi to nejlepší, co Izrael turistům nabízí.

  • 1.

    Jeruzalém

    Jedno z nejstarších měst na světě, které vás uchvátí především svou spirituální atmosférou. Jeruzalém, respektive jeho Staré město, je totiž místem, kde se setkávají hned tři náboženství – křesťanské, židovské a muslimské. Mimo to ve městě najdete ještě arménskou čtvrť, která je sice rovněž křesťanská, ale má své místo. Kdo rád navštěvuje památky, ten si v Jeruzalémě přijde na své.

    Co určitě navštívit:

    - Chrámovou horu s úchvatným Skalním dómem a s přilehlou Zdí nářků.

    Jeruzalém (Zeď nářků)
    Autor: Shutterstock

    - Křížovou cestu, kterou se ubíral Ježíš Kristus na místo své smrti na Golgotě (dnes skryté v útrobách Chrámu Božího hrobu).

    Jeruzalémská Via Dolorosa, kudy dle tradice Ježíš Kristus nesl svůj kříž při cestě k ukřižování.
    Autor: Plume Photography/Shutterstock

    - Muzeum obětí holokaustu Yad Vashem.

    Muzeum obětí holokaustu Yad Vashem
    Autor: OPIS Zagreb/Shutterstock

    - Olivovou (Olivetskou) horu, na níž se rozprostírá největší židovský hřbitov na světě.

    Olivová (Olivetská) hora, na níž se rozprostírá největší židovský hřbitov na světě.
    Autor: Oleksandr Lysenko/Shutterstock

    - Mešitu al-Aksá, třetí nejsvětější místo islámu.

    Mešita al-Aksá
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Mrtvé moře

    Mrtvé moře je slané jezero, které se rozkládá mezi Izraelem a Jordánskem. Jeho voda je téměř desetkrát slanější než v mořích a oceánech. Vysoký obsah soli a minerálů z jezera sice činí místo nehostinné pro podvodní život, na druhou stranu jsou jezeru ale díky tomu připisovány léčebné účinky. Mrtvé moře je zároveň nejníže položeným místem na Zemi.

    Mrtvé moře
    Autor: Shutterstock

    TIP: Nedaleko Mrtvého moře najdete národní park Masada, jemuž vévodí stejnojmenná starověká pevnost zapsaná na seznamu UNESCO.

    Starověká pevnost Masada
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Tiberias

    Město pojmenované po římském císaři Tiberiovi leží na břehu Galilejského jezera a je nejníže položeným městem v Izraeli. Tiberias je perfektní kombinací starého a nového, inspirace a relaxace. Město je bezvadným místem pro dovolenou, nabízí široký výběr hotelů, penzionů, lázní i možnosti kempování. Při návštěvě města si určitě vyhraďte čas na místní promenádu podél vody, která nabízí příjemnou procházku historickou atmosférou kolem zrestaurovaných budov. Najdete tu i řadu trhů a restaurací s vynikajícími jídly, jako jsou čerstvé ryby, těstoviny, tortilly a další. Z přístavu se pak můžete vydat na krátké plavby po okolí.

    Tiberias
    Autor: Shutterstock

    Co určitě navštívit:

    - Užijte si Tiberias jako kdysi Římané! Navštivte termální lázně s minerálním horkým pramenem (Tiberias Hot Springs), jemuž jsou připisovány hojivé a zklidňující vlastnosti.

    Termální lázně Tiberias
    Autor: Tripadvisor

    - Staré město je domovem pro širokou škálu podmanivých archeologických nalezišť. Pokud vás zajímá historie, určitě navštivte národní archeologický park Berko. Archeologové tu mimo jiné nalezli pozůstatky židovského nejvyššího soudu Sanhedrinu a římského divadla starého 2000 let!

    Archeologická naleziště (Tiberias)
    Autor: Profimedia.cz

    - Pěší promenáda v centru města nabízí živé a barevné bazary, kde turisté mohou zakoupit upomínkové předměty za skvělé ceny.

    Tiberias
    Autor: Profimedia.cz

    - Hora Arbel, ze které se vám naskytne přenádherný výhled na okolí. Krásně je odsud vidět i Galilejské jezero, které je hlavním zdrojem pitné vody pro Izrael.

    Vyhlídka na hoře Arbel
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Tel Aviv

    Tel Aviv je moderním velkoměstem, které pulzuje životem, zvláště tím nočním. Město je považováno za ekonomické a kulturní centrum Izraele a jako v každém velkoměstě v něm najdete nepřeberné množství restaurací, kaváren, barů a nočních klubů. Turisté sem jezdí i za mořem, především pak na vyhlášenou pláž Tayelet.
    Tel Aviv
    Autor: Shutterstock

    Součástí Tel Avivu je i původní starobylé přístavní město Jaffa, jehož starověká architektura je kontrastem jinak moderního velkoměsta.

    Starobylé přístavní město Jaffa
    Autor: Shutterstock
  • 5.

    Rudé moře a Ejlat

    Ejlat ležící na břehu Rudého moře je místem zaslíbeným pro surfaře a potápěče. Nejjižnější izraelské město je díky písečným plážím a bohatému mořskému životu vyhlášeným turistickým letoviskem. Oblíbenou atrakcí je delfinárium kousek od města. Pokud si s nimi chcete i zaplavat, pak se určitě vydejte k Delfínímu útesu. Turisté si také chválí park Timna, což je přírodní pouštní rezervace zhruba 30 kilometrů od města.
    Ejlat
    Autor: Pavel Savchuk/Shutterstock
  • 6.

    Haifa a Nazaret

    Za návštěvu rozhodně stojí i sever Izraele, zejména pak města Haifa a Nazaret. První jmenované je známé především pro své terasovité zahrady táhnoucí se zhruba kilometr po svahu hory Kermel. Jsou součástí Bahá'istického světového centra a vévodí jim Svatyně Bába.
    Bahá'istick světové centrum v Heifě
    Autor: Shutterstock

    Biblický Nazaret pak láká zejména křesťany. Rodiště Ježíše Krista je důležitým poutním místem, kde se nachází celá řada památek. Nejvýznamnější je bazilika Zvěstování stojící údajně na místě, kde archanděl Gabriel sdělil Marii, že porodí Ježíše.

    Bazilika Zvěstování v Nazaretu
    Autor: Shutterstock
  • 7.

    Více foto v galerii

    Fotogalerie
    33 fotografií

    Přečtěte si i o jomkupurské válce, kdy Izrael málem zanikl

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

Honza9: Ještě bych možná přidal jeden takový tajný tip. Jestli pojedete autem až dolů na jih do Eilatu, tak se zastavte u kaňonu Mitze Ramon. Je to obrovská díra v poušti, kde je jeden z nejhezčích západů slunce, který jsem kdy viděl. Pak bych také rád doporučil jednodenní výlet z Jeruzaléma do Betléma, do města, kde se narodil Ježíš. Můžete navštívit kostel, kde se Ježíš narodil, uvidíte i jeho jesličky. Určitě nevynechejte nějakou místní továrnu na dřevěné betlémy. Vidět výrobu betlému ve městě Betlém není vůbec špatné. Více tipů je tady: https://www.cestolet.cz/cestopis/banksyho-tagy-v-rodisti-jezise-krista-aneb-co-jsem-stihl-v-i zraeli-za-sest-dni/ Jinak Izrael je velmi bezpečná země, takže se není čeho bát. Je tam velmi příjemně.

(11. 04. 2017 21:22)

dr.x.crement: Byl jem se tam podívat,většina křesťanských památek leží však na osvobozeném území. Bezpečnost dobrá,bez turistů by Arabové i Izraelci měli špatný život. Izraelští vojáci a také hezké vojačky jsou všude. Pro lidi,kteřé chtějí vidět a zajímá je Bible : skvělá volba.

(18. 10. 2016 11:09)

ejvm1712: Co bezpečnost turistů?

(14. 10. 2016 08:07)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy