Mezinárodní letiště se nalézá zhruba osm kilometrů na západ od hlavního města Nikósie. Ve třicátých letech sloužilo jako základna britského Královského letectva RAF, po válce se sem ale vrátily komerční lety a armádní účely postupně ustoupily do ústraní. V roce 1968 zde byl vybudován nový moderní terminál za milion liber a o šest let později byl představen plán na jeho rozšíření. K tomu už ale nikdy nedošlo…

V červenci 1974 došlo na ostrově k puči, po kterém následovala turecká invaze na Kypr. Letiště přitom bylo bombardováno a stalo se svědkem těžkých bojů mezi kyperskými a tureckými jednotkami. OSN zde proto vyhlásila chráněné území, po čemž se museli militanti stáhnout. Později se letiště stalo součástí nárazníkové zóny, která obě komunity od sebe dělí.

Řecká a turecká komunita na Kypru se po invazi neshodly na znovuotevření a letiště od té doby slouží jako základna mírových jednotek OSN. Chátrající areál momentálně není přístupný veřejnosti, ale podívat se na něj můžete alespoň v naší galerii.

Fotogalerie
21 fotografií