Dominikánskou republiku je možné díky příjemnému klimatu navštívit kdykoliv v roce. Průměrné teploty na pobřeží se od listopadu do dubna pohybují okolo 28 °C, od května do října pak stoupají až k 35 °C. V horské oblasti Cordillera Central (přes 3 000 m n.m.) mohou teploty v zimních měsících klesat i k nule.

Koloniální počátky

Psal se rok 1492, když mořeplavec Kryštof Kolumbus dorazil k pobřeží ostrova Hispaniola, na kterém leží dnešní Dominikánská republika, a v úžasu prohlásil: „Toto je ta nejkrásnější země, jakou kdy lidské oko spatřilo...“ Dnes patří Dominikánská republika mezi nejpopulárnější turistické destinace a rozhodně za tím nejsou jen bílé písečné pláže lemované kokosovými palmami.

Autor: Národní turistický úřad Dominikánské republiky

Hlavním městem je Santo Domingo, jehož Koloniální zóna byla v roce 1990 zapsána na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Stojí zde nejstarší katedrála, univerzita a nemocnice Nového světa. Historické jádro města vás okouzlí také bohatým kulturním životem. Každý víkend se na náměstí Plaza de España můžete zapojit do oslav „Santo Domingo de Fiesta“ v rytmech merengue a bachaty.

Exotické pláže & tropická příroda

Autor: Národní turistický úřad Dominikánské republiky

Nejvyhlášenější pláže najdeme na východě ostrova v Punta Cana – Bávaro. Jižní karibské pobřeží od letoviska Boca Chica až po Bayahibe lemují barevné korálové útesy. V národním parku Del Este najdeme jeskyně s indiánskými malbami a také jedinečné ostrovy Saona a Catalina. Rájem přírody je poloostrov Samaná skýtající malebné zátoky a ostrůvky v národním parku Los Haitises či vodopád El Limón. Od prosince do března sem navíc připlouvají keporkaci. Na nejzápadnějším cípu země leží panenská pláž Bahía de las Águilas, kde nenajdeme žádné restaurace ani hotely.

Autor: Národní turistický úřad Dominikánské republiky

Nej v Karibiku

Perfektní podmínky pro sporty všeho druhu nabízí Puerto Plata a Cabarete na severním pobřeží. Z města Jarabacoa a Constanza můžete podniknout trek na nejvyšší karibskou horu Pico Duarte (3 175 m n.m.), sklouznout se po 27 vodopádech do průzračných jezírek v rezervaci Damajagua, navštívit pouštní duny v Baní nebo Lago Enriquillo, největší solné jezero a současně nejnižší místo Karibiku (-40 m), které je rovněž domovem plameňáků, leguánů a krokodýlů.

A co si přivézt z dovolené domů? Určitě vyhlášený rum, doutníky, kávu, kakao a šperky z jantaru či larimaru – tyrkysového polodrahokamu, který se nevyskytuje nikde jinde na světě. 

Autor: Národní turistický úřad Dominikánské republiky

Více zajímavých informací a užitečných tipů najdete na: www.GoDominicanRepublic.cz.

Autor: Národní turistický úřad Dominikánské republiky

Fotogalerie
6 fotografií