Mnoho lidí s fobií z létání před cestou spoléhá na různé prášky či alkohol. Jedná se sice o osvědčenou, ale poměrně nezdravou metodu. „Alkohol je anxiolytikum, tedy látkou, která rozpouští úzkost, a lidé trpící strachem z létání po něm sahají docela běžně, častěji muži,“ vysvětluje psycholog Adam Suchý. Z prášků pak saháme po těch na spaní či na uklidnění. Pokud máme druhé zmíněné předepsané, rozhodně je před letem nevysazujte. „Jen pozor na tzv. paradoxní reakci! Při kombinaci alkoholu s psychofarmaky nebo při větší dávce prášků proti úzkosti může u některých lidí dojít k opačné reakci – zaplaví je úzkost, mohou být agresivní či nad sebou ztratit kontrolu a chovat se společensky nepřijatelně. Platí tedy, že všeho s mírou,“ radí psycholog.

Jak ale zvládnout svůj strach dlouhodobě a především zdravě? V první řadě se před letem dobře vyspěte, dodržujte pitný režim a hýbejte se. Pohyb pomůže i v letadle, třeba ve formě svalových cvičení či procházek po letadle.

Dále se pokuste připustit si svůj strach a zkuste mu porozumět: je to spíše strach z výšek? Nebo z uzavřených prostor? Nebo tíseň ze skutečnosti, že situaci nemůžete mít pod kontrolou? Představte si ještě před koupí letenky, jestli vám bude příjemnější sedadlo u okýnka, nebo v uličce, a zkuste si své místo zařídit.

Nastudujte si letadlo

Pokud se létání bojíte a nechcete se tím nechat omezovat, zvažte návštěvu odborníka či absolvování speciálního kurzu. U nás semináře Létání bez strachu pořádají například ČSA. Pomáhá i nastudovat si různé knihy či texty věnované létání. „Porozumíte tak lépe zvukům, které během letu slyšíte, a nebudou vás pak děsit. Zjistíte, jakým způsobem probíhají kontroly letounů, přečtete si uklidňující statistiky a také se např. dozvíte, že turbulence jsou přirozené a v jejich přímém důsledku letadla nepadají,“ popisuje Adam Suchý.

V letadle se pak pokuste odpoutat svou pozornost. Čtěte si, koukejte na film, hrajte si s dětmi nebo povídejte se svým spolucestujícím. Úzkost nenarůstá donekonečna a po čase má tendenci klesat. „Už doma se můžete také naučit některé psychologické relaxační metody, např. progresivní svalovou relaxaci, autogenní trénink nebo trojúhelníkové dýchání – při letu je můžete efektivně využít,“ dodává.

Na nic z toho nebyl čas nebo máte dojem, že to sami nezvládnete? Potom je tu ještě první pomoc ve formě převratné mobilní aplikace Hlavně v klidu. I na letišti těsně před odletem ji stačí stáhnout a následovat instrukce. Více se o ní dočtete zde:

Fotogalerie
8 fotografií