Před odjezdem do zahraničí je vždy vhodné si nastudovat sazebník poplatků k vašemu bankovnímu účtu, respektive platební kartě. Zatímco u některých bank za minimálně jeden výběr v zahraničí nezaplatíte nic, u jiných se částka může šplhat i přes sto korun. Platby v zahraničí jsou zdarma, procentuální poplatek vám ale může připočíst sám prodejce.

Při platbě kartou si zapamatujte, že je lepší platit v domácí měně. Na terminálu mnohdy vyskočí hláška, jestli chcete zaplatit v měně dané země (např. eurech), či v měně vaší země (tedy v korunách). V druhém případě je ale převod velmi často poměrně nevýhodný. Tento způsob konverze se nazývá Dynamic Currency Conversion a obchodníci z něho mají provize.

Vždy se vyplatí se na dovolenou vybavit určitou hotovostí, kterou směníte už tady. Už jen proto, že na tržištích a u menších obchodníků (např. prodejců na pláži) kartou nezaplatíte. Navíc v některých zemích či oblastech mimo civilizaci nemusí být vůbec terminály, natožpak bankomaty. A taky se může stát, že když už nějaký najdete, bude beznadějně »vyrabovaný« jinými dovolenkáři.

Platit kartou v zahraničí se nemusíte bát. Karetní transakce jsou v cizině zabezpečeny stejnými mechanismy jako doma.

Video
Video se připravuje ...

Jak bezpečně platit v restauraci: Znalec radí, co nikdy neudělat! Andrea Ulagová, Jan Jedlička

Tipy

  • Zkontrolujte si expiraci karty.
  • Zjistěte si telefonní číslo banky (v mezinárodním formátu), kam zavoláte v případě ztráty či krádeže karty. Na toto číslo zavolejte ihned poté, co zjistíte, že kartu nemáte. Každá minuta se počítá.
  • Vezměte si dvě platební karty a noste je odděleně. V případě ztráty či krádeže karty nezůstanete bez peněz. Ideální je s sebou mít Visu i MasterCard či Maestro, v zahraničí se může stát, že bankomat/obchodník přijímá jen jednu z uvedených karet.
  • Dejte si ke kartám vymyšlený PIN kód. V případě ztráty či krádeže tak zvýšíte šanci, že ji nepoctivý nálezce zablokuje.
  • Pokud si PIN kód nepamatujete a nosíte ho s kartou, pak si alespoň vytvořte nějakou šifru. Třeba ke všem číslům si přičtěte či odečtěte určité číslo a výslednou kombinaci noste s sebou.
  • V případě, že cestujete do zahraničí, zejména do vzdálených zemí, není od věci se před cestou spojit s bankou a upozornit ji na vaši dovolenou. Může se totiž stát, že banka vyhodnotí, že vaše karta byla ukradena, a kartu zablokuje. Obvykle stačí krátký telefonát.
  • Hotovost určitě nenoste celou na jednom místě a s sebou. Udělejte si několik hromádek a ty rozdělte na několik bezpečných míst a ideálně i mezi více lidí.
  • Pokud na dovolené přijdete o kartu a nemáte hotovost, spojte se s někým doma, aby vám peníze poslal. Ideální službou je Western Union (pokud je v dané cizí zemi k dispozici). K vyzvednutí peněz stačí říct domluvené heslo, doklad do určité částky nepotřebujete.
  • Při výměně peněz v zahraničí raději navštivte banku. Na letištích, v hotelech a na oblíbených turistických místech jsou obvykle nejhorší kurzy. Navíc se vám může stát, že vás ve směnárnách okradou, zejména pokud daná země používá bankovky vysoké nominální hodnoty, na které nejste zvyklí.
  • Schovávejte si doklady o zaplacení a výběrech z bankomatu pro případnou reklamaci.