„Nejjižnější fjord Evropy,“ stojí v mnoha propagačních materiálech zvoucích na největší přírodní zajímavost nejmladšího státu Evropy, který vznikl v roce 2006 oddělením od Srbska. Zní to dobře a faktem je, že v mnohém zdejší scenerie norské fjordy připomíná. Moře tu proniká hluboko do vnitrozemí, a to až 28 kilometrů, v nejužším místě má šířku jen 350 metrů.

Jenže ve skutečnosti to není nejjižnější fjord Evropy, ale »jen« největší přírodní záliv na jihu Jaderského moře. Totiž – aby byl fjord fjordem, musel vzniknout působením ledovců. Boka Kotorska ale byla vytvořena zatopením ústí řeky, jak dokládají i naplaveniny na dně.

Faktem ale je, že tenhle desítky kilometrů dlouhý Kotorský záliv je jedním z největších magnetů země, která má rozlohu pouhých 13 812 km2, což je zhruba šestina České republiky. Narážka na domovinu není náhodná, protože toto místo je úzce propojeno s českou (či chcete- li československou) historií.

V roce 1918 se stal záliv dějištěm vzpoury námořníků, kdy se původní protest proti bídným podmínkám na lodích a hladu vyvinul v protest proti nerovnému postavení národů v rakouské monarchii. Neměla ale dlouhého trvání – vypukla 1. února a už po třech dnech, ač se do ní zapojily až čtyři tisícovky mužů, byla potlačena. Osm set vzbouřenců putovalo do těžkého žaláře, čtyři vůdci byli popraveni – byli mezi nimi i Češi František Rasch a František Koucký.

Na pláže!

Černohorské pobřeží, které navazuje na to chorvatské, turisté teprve objevují. Hlavním lákadlem jsou písečné a oblázkové pláže s okolní divokou přírodou. V hlavní sezoně stojí týdenní letecký zájezd s polopenzí od cca 15 tisíc Kč, bez dopravy zhruba polovinu. Najdete tu ale i nové čtyř- a pětihvězdičkové resorty, kde úrovni odpovídá i cena. Za nejlépe vybavené letovisko je považováno starobylé město Budva ležící v široké zátoce.

Černá hora
Autor: KOVOTOUR PLUS s.r.o.

Nejhezčí stavba

Původně románská katedrála svatého Tripuna ve městě Kotor je podle mnohých znalců nejhezčí středověkou stavbou ve Středomoří.

Katedrála byla, i kvůli následkům zemětřesení, opakovaně přestavována.
Autor: scom

Počasí

V hlavní sezoně se teploty u moře pohybují kolem 30 stupňů, moře mívá přibližně 23–25 stupňů. Ve vnitrozemí bývá jen o pár stupňů méně. Kdo vyrazí do hor, měl by počítat s teplotami kolem dvacítky a občasnými bouřkami.

CHYSTÁTE SE NA DOVOLENOU K MOŘI? TIPY A RADY ČTĚTE ZDE >>

Fotogalerie
25 fotografií