Silná měna a ekonomika nám připravily před dovolenými příjemné překvapení. Turečtí hoteliéři zlevnili kvůli odlivu ruských turistů a díky silné koruně je pro nás levnější než dřív i vše ostatní. Vyplatí se i Bulharsko, kam zájezdy sice od loňska zdražily, ale za tisícovku tu nakoupíte ze všech přímořských zemí nejvíc.

Do Turecka každoročně jezdilo okolo tří milionů ruských turistů, kteří kvůli politické neshodě obou zemí letos zamířili jinam. A projevilo se to i na cenách. „Hoteliéři významně zlevnili. Ceny all inclusive zájezdů do 5hvězdičkového hotelu na osm dní začínají již pod 11 tisíci korunami,“ říká František Vorel z CK Blue Style. „Řada kvalitnějších hotelů zlevnila meziročně dokonce až o třetinu,“ dodává Vorel.

Na rozdíl od jiných zemí, kde už cestovky hlásí plné kapacity, v Turecku je pořád z čeho vybírat. A nízké ceny by měly vydržet. „Toto snížení se udrží i do léta a cen last minute zájezdů. Zatímco tedy Bulharsko, Řecko či Španělsko budou letos dražší než loni, u Turecka by ceny mohly být příznivější,“ potvrzuje Petr Šatný z CK Alexandria.

Volné pláže

Turecko bude mít v nadcházející sezoně ještě jednu nespornou výhodu. Volné kapacity. Země jako Bulharsko, Španělsko, Řecko nebo Chorvatsko totiž letos zažívají nápor turistů, kteří dříve hojně mířili na sever Afriky. A při koupi zájezdu na poslední chvíli už není pomalu z čeho vybírat. Turecké hotelové kapacity ale nejsou ani zdaleka naplněny.

„Díky nízké vyprodanosti zájezdů do této destinace bude velký výběr dovolených, co se týče termínů i různých parametrů ubytovacích kapacit,“ popisuje Michal Tůma ze společnosti Invia, která prodává zájezdy řady českých cestovek na internetu. Na druhou stranu kupříkladu Němci se sem letos začínají vracet. „Registrujeme, že se zvedá poptávka u německých turistů,“ potvrzuje Jan Bezděk z CK Fischer.

Modrá laguna, pláž v Ölüdeniz
Autor: Shutterstock

Bezpečnost v Turecku

Podle údajů ERV Evropské pojišťovny mají Češi sice o Turecko menší zájem než dřív, nemusí se ale ničeho bát. „Už teď je patrný pokles zájmu o africké země a Turecko, a to v řádech desítek procent,“ říká Vlastimil Divoký z ERV. Země je ale bezpečná. Na tureckých letištích lidé musí už před vstupem do haly projít kontrolou totožnosti i zavazadel.

Stejnou procedurou projdou znovu při nastupování do letadla. Bezpečnost v Turecku zajišťují soukromé ochranky, policisté a armáda. Hotelové areály posílily kamerové systémy i ochranku. Každého, kdo se v hotelu nelegitimuje, personál z areálu vykáže.

Ani z uprchlíků strach mít nemusíte. „Co se uprchlíků týče, tak na Turecké riviéře, tedy v oblasti Side či Kemeru, je situace úplně jiná než třeba v Izmiru, který je jakýmsi migrantským centrem a »přestupní stanicí« na cestě do Evropy,“ dodává Petr Šatný z Alexandrie.

Za 1000 Kč koupíte víc

Jen ve dvou přímořských zemích nakoupíte za tisícikorunu více než u nás. Podle průzkumu UniCredit Bank v Bulharsku za 1000 Kč nakoupíte takové zboží, za které byste u nás dali 1383 korun. A poprvé levněji než u nás nakoupíte i v Turecku. Dnes tam za 1000 korun nakoupíte tolik, co u nás za 1060 Kč. Kupní síla Čechů si tu meziročně polepšila o celou desetinu.

Tip léta: Turecká riviéra

Turecká riviéra je orientovaná na jih a má okolo 300 slunečných dní v roce. A co je důležitější než dřív, je zcela mimo uprchlické trasy. Místní pláže přitom mají co nabídnout. „Kleopatřina pláž na Turecké riviéře byla opakovaně zvolena mezi dvacet nejkrásnějších pláží na celém světě. Stejně tomu je i letos,“ upozorňuje František Vorel. Turisty lákají ale i pláže Konyaalti, pláž Lara s akvaparkem, Ulas nebo pláž v Side v blízkosti antických památek.

Zachovalé památky

Turecké pobřeží je plné řeckých, římských, byzantských i osmanských památek. Za zhlédnutí stojí třeba antické Side s citrusovými háji a bavlníkovými plantážemi, Aspendos s dodnes funkčním amfiteátrem, staré lázně v Perge či zříceniny města s amfiteátrem v horách Termessos.

Výlety lodí

Krásné pobřeží můžete nejlépe obdivovat z lodi. Mezi nejkrásnější zážitky patří výlet z Antalyi nebo Konakli a prozkoumání mořských jeskyní, jako je pirátská jeskyně, jeskyně milenců a fosforeskující jeskyně. Novinkou léta je i výlet z Antalyi prosklenou ponorkou do podmořských kaňonů, při kterém se podíváte až do hloubky okolo 40 metrů.

 

Zajímavá místa v Turecku

Side

Nejromantičtější město je perfektně situované na skalnatém poloostrově obklopeném plážemi s bílým pískem a římskými památkami. Historické město za starými zdmi tvoří rybářské domky a antické stavby, ale i řada restaurací, obchodů a barů. Romantické duše určitě ocení večerní procházku k zříceninám chrámů Apollona a Athény na špičce poloostrova, kam svého času kráčeli ruku v ruce i Marcus Antonius a Kleopatra.

Pláž v Side
Autor: Foto: CK Alexandria, CK Blue Style, scom

Alanya

Se svojí citadelou na vršku skály a pohořím Taurus za zády je Alanya jedním z nejkrásnějších měst tureckého pobřeží. Ať už vyrazíte prozkoumávat okolí na jakoukoliv stranu, narazíte na památky pirátů v podobě skrytých zátok, římské památky nebo pozůstatky starého tureckého osídlení. Blízká Kleopatřina pláž patří k nejkrásnějším v Turecku a její součástí je i krápníková jeskyně.

Pláž Kleopatra, Alanya
Autor: Shutterstock

Antalya

Město má přes milion obyvatel a najdete v něm všechno, po čem srdce turisty touží. Od historických památek přes skvostná muzea, vyhlášené restaurace a obchody až po kluby a bary. V létě se zde koná i řada vyhlášených festivalů včetně filmového nebo klasické hudby. Pro dobrodruhy nabízí výlety do římských rozvalin vysoko v horách Termessos, pro plážové povaleče nádhernou Konyaalti.

Pláž Konyaalti, Antalya
Autor: Shutterstock

Fotogalerie
12 fotografií