Turistická sezona se rozbíhá a tisíce Čechů plánují své letní dovolené. Pokud i vy chcete jet na dovolenou a využít služeb některé z cestovních kanceláří, dejte si pozor na výluky z cestovního pojištění. Ani komplexní pojištění totiž nekryje zdaleka všechno.

Čeho se týkají výluky obecně?

  • způsobení škodné události úmyslně
  • škodné události, o kterých bylo možné důvodně předpokládat, že nastanou (cesta v termínu porodu)
  • škodné události vzniklé v souvislosti s požíváním alkoholu, návykových látek
  • škodné události vzniklé v souvislosti s pokusem sebevraždy, sebevraždou, úmyslným sebepoškozením
  • škodné události vzniklé v souvislosti s profesionálním sportem, činností vyžadující zvláštní způsobilost
  • škodné události vzniklé jaderným zářením, radioaktivními látkami
  • škodné události vzniklé válkou, terorismem, povstáním, nepokoji atd.

„Co se týče problematiky terorismu, škodné události s ním spojené jsou obecně u většiny pojišťoven ve výlukách, ale vzhledem k vývoji bezpečnostní situace ve světě lze i toto riziko připojistit,“ řekl analytik společnosti Broker Consulting Jan Lener.

Celá Evropa kromě…?

Další výluky souvisí s místem, kde pojištění platí. Takzvané místní omezení je ve smlouvě vždy uvedeno. „Často tedy ve smlouvě nebo v pojistných podmínkách můžete nalézt větu, že pojištění se vztahuje na pojistné události, které vznikly na území celé Evropy včetně Turecka s výjimkou Běloruska, Moldavska, Ruska a Ukrajiny, nebo že pojištění se vztahuje na pojistné události, které vznikly na území celého světa, kromě ČR,“ upozorňuje Lener.

Hlavní důvod, proč se většina lidí pojišťuje, jsou samozřejmě léčebné výlohy. Jako občané Evropské unie dostanou čeští turisté základní lékařskou péči bezplatně. Ale u komplikovanějších zákroků, delší hospitalizace nebo převozů do nemocnice se vyplatí si pořádně přečíst výluky z pojištění.

„Nejčastěji klienti narážejí na to, že ke škodné události sice došlo během pojištěné cesty, ale tuto cestu pojištěnému lékař před vycestováním nedoporučil nebo zakázal. Dále je to léčení, lékařský převoz nebo repatriace v souvislosti s akutním onemocněním, které existovalo před vycestováním na pojištěnou cestu, nebo chronickým onemocněním pojištěného nebo jejich komplikacemi,“ vyjmenoval Lener.

Pojištění léčebných výloh v zahraničí se také většinou nevztahuje na preventivní očkování, vitaminy, výživné a posilující preparáty, preventivní lékařské vyšetření, protézy, úpravu čelisti, zubní korunky a pomocné prostředky jako brýle, kontaktní čočky, ortopedické vložky nebo teploměry.

Nesmíte krasobruslit ani raftovat

Co se úrazového pojištění týče, nejčastější výlukou je provozování rizikových sportů. Onu „rizikovost“ pak každá pojišťovna hodnotí odlišně. „Tuto taxativně vymezenou kategorii sice připojistit lze, ale za zvýšenou sazbu,“ zmínil Lener. V této kategorii lze nalézt například boby na ledové dráze, bojová umění a sporty, jachting nebo krasobruslení a rafting. Výluky se často vztahují i na natažení šlach, svalů, vazů nebo pouzder.

Pokud budete mít pojištěná zavadla, zkontrolujte, zda se pojištění vztahuje i na doklady, průkazy, videokazety, CD, DVD, paměťové karty, brýle, kontaktní čočky, léky, protézy, potraviny a alkohol. To jsou totiž nejčastější výluky. „Logickou výlukou je též nemožnost uplatnění náhrady při ztrátě, krádeži nebo škodě na zvířatech,“ dodal Lener.

Fotogalerie
3 fotografie