Čínský magnát Li Ťin-jüan (58) je bezpochyby šéfem roku. Prezident farmaceutické firmy Tiens Group zaplatil všem svým zaměstnancům týdenní rekreaci ve Španělsku. Pro svých 2500 zaměstnanců, kteří odvedli skvělou práci, zamluvil 20 letadel, rezervoval 17 hotelů (celkem 1650 pokojů) a vyslal je všechny do Evropy! Stálo ho to v přepočtu 190 milionů korun.

Zaměstnanci strávili týden cestováním po celém Španělsku, k čemuž jim Li Ťin-jüan najal 70 autobusů a 4 vysokorychlostní vlaky. Zástupy turistů v jednotných světle modrých tričkách a kloboučcích si navíc v Madridu, Barceloně nebo v Toledu neprohlížely jen památky, ale útokem braly i obchoďáky, protože každý dostal od šéfa poukaz na nákup oblečení.

„Táta vybral Španělsko, protože tu jsou přátelští a příjemní lidé. A taky proto, že tu skvěle vaří,“ usmívá se Cung-min, syn Ťin-jüana a viceprezident firmy. Čínský magnát se navíc takto neblýskl poprvé. Loni vzal při příležitosti oslav 20. výročí založení Tiens Group tisíce svých zaměstnanců na čtyřdenní výlet do Francie.

Li Ťin-jüan založil firmu Tiens Group v roce 1995. Začal vývozem tradiční čínské medicíny a potravinových doplňků, poté se zaměřil na farmaceutika a biotechnologii. Dnes obchoduje se 190 státy a s majetkem 140 miliard Kč je 33. nejbohatším mužem Číny.

Fotogalerie
18 fotografií