Čcheng-tu je se 14,5 miliony obyvatel čtvrté největší čínské město. A podle Číňanů má z velkých měst nejuvolněnější a nejklidnější atmosféru. Proti naší Praze je jako obr proti trpaslíkovi. Všemožně křížící se několikaproudé silnice, nekonečné řady výškových budov ze skla, betonu a oceli, to vše se 24 hodin denně utápí ve zvuku klaksonů a motorů, v ranní mlze i nočním pološeru.

V Číně se mu přezdívá město hojnosti, město ibišku nebo město brokátu. A žije se tu prý nejlepší a nejklidnější život ze všech čínských velkoměst. S uspěchanou obchodní metropolí tu totiž ostře kontrastují skvostné parky, kde se nad šálkem čaje, při procházkách mezi bonsaji nebo při oblíbeném společném cvičení odehrává ten pravý život místních. Dokud nenavštívíte některý z parků nebo rušné obchodní čtvrti, můžete mít dokonce pocit, že je město poloprázdné.

Video
Video se připravuje ...

Noc v Čcheng-tu očima redaktora Adam Jaroš

Starověké obětiště

Bohatou historii Čcheng-tu nejlépe poznáte v místním muzeu Jinsha zbudovaném nad vykopávkami starobylého obětiště. Našly se zde tisíce předmětů a vykopávky stále pokračují. Že vás muzea nebaví? Tohle je opravdu zvláštní. Uvidíte tu třeba zlatou fólii znázorňující slunce. Je z čistého zlata, tlustá je jen 0,2 mm a tak přesně vytepaná, že snad ani není možné, že je 3000 let stará. To u nás byli ještě Keltové. Obdivovat tu můžete i zlaté obětní masky, nefritové sekery, keramiku a také tuny slonoviny a rohoviny z tisíců obětovaných zvířat. Slony tu podle všeho masakrovali ve velkém.

Ráz starého města

Architekturu a původní vzhled města vám připomenou ulice Jinli nebo Široká a úzká ulička. Nenechte se mýlit, jsou to spíš čtvrtě než uličky. V přehršli krámků, čajoven a restaurací tu snadno zabloudíte na několik hodin. Je to ideální místo pro trávení večera jak pro turisty, tak pro místní. Řadu skvostných restaurací, čajoven s živou hudbou tu doplňují obchody se suvenýry i krámky s pouličním občerstvením. Můžete tu nakoupit od tradičního hedvábí a brokátu, keramiky až po surové perly a výrobky z nich. Ze všech stran to haleká a září a přímo na ulici si tu můžete nechat přeleštit boty či vyčistit uši, což je pro našince trošku nezvyklý pohled.

Video
Video se připravuje ...

Čcheng-tu žije parky a nákupy. Adam Jaroš

Ráj nákupů

Ti, co do Čcheng-tu vyrazí kvůli nákupům, budou v ráji. Třeba v Global Centru, největší budově Asie, kde mimo vodní svět, hotely a 14 kin Imax najdete i obrovský 18 patrový nákupák se vším, co si jen vymyslíte. Budovu nemůžete minout, má půdorys 0,5 na 0,4 kilometru a 100 metrů výšky. V centru města je i několik ulic plných obchodů světoznámých značek korunovaných obchodním domem IFS na nákupní ulici Hongxing.

Centrum kultury

Sečuánská kultura je neskutečně bohatá. Kromě buddhistických klášterů, kterými je město a okolí doslova prošpikované, a tradiční kuchyně, která tvoří jeden z hlavních proudů čínské gastronomie, tu narazíte i na vyhlášenou sečuánskou operu a legendární představení Střídání tváří. Rozhodně si ho nenechte ujít. Opera je plná pestrobarevných kostýmů a v záplavě tradiční hudby a akrobatických čísel ani nemusíte rozumět slovům. Při střídání tváří si zas umělci bleskurychlými pohyby mění na obličeji masky a někdy i celé šaty. Tak rychle, že nemáte šanci postřehnout, kdy a jak to udělali. Tajemství tohohle vystoupení prý dříve v Číně chránily i speciální zákony.

Video
Video se připravuje ...

Měnící se tváře Adam Jaroš

Fotogalerie
30 fotografií