Meghary Yemane-Tesfagiorgis už seděl v letadle a čekal, až se stroj rozjede a dopraví ho domů do Londýna. „Po dvaceti minutách zpoždění kapitán zahlásil, že je nějaký technický problém se zavazadly, ale že už brzy vzlétneme,“ popsal mladý muž, který vůbec netušil, jak pro něj cesta skončí.

„Po několika málo minutách se objevil stevard a ptal se: ‚Je tu někde cestující s příjmením Yemane-Tesfagiorgis?‘ Přihlásil jsem se, protože jsem předpokládal, že s mým zavazadlem byly problémy. Pak mě ale odvedli dopředu, kde na mě čekali ozbrojení policisté, a byl jsem vyzván, abych opustil letadlo,“ uvádí Meghary.

Mladík se kapitána zeptal, proč má odejít, a ten mu řekl, že „jedna spolucestující si stěžovala, že se s ním na palubě necítí bezpečně“. Stěžovatelka zřejmě usoudila, že když má mladík, který je původem z Eritreje, africké rysy, pak pro ni představuje bezpečnostní riziko. Absurdní příběh ale bohužel dále pokračoval.

Megharyho policisté eskortovali na služebnu a tam ho dlouhé hodiny vyslýchali. „Byl jsem podroben výslechu a zastrašování ze strany italských úředníků. Pak mě zas posadili na letiště a tam jsem čekal na další let,“ stěžuje si.

„Bylo to pro mě ponižující. Odsoudili mě na základě rasy. Pokud se necítila bezpečně, pak si měla vystoupit z letadla ona, sdělil v rozhovoru pro britskou televizní stanici ITV News.

Aerolinka easyJet se prý pasažérovi několikrát omluvila a uvedla, že bezpečnost je jejich největší prioritou a každou obavu berou vážně. Meghary se s tím ale nesmířil. „Nejde o mě a easyJet. Tohle je obecně velmi závažné,“ dodal.

Fotogalerie
4 fotografie