Benátek pouště, jak se starobylému městu ležícímu 210 km severovýchodně od Damašku říká, se fanatici z IS zmocnili před deseti měsíci. Nejen archeologové se tehdy smiřovali s tím, že z Palmýry nezbude kámen na kameni. Jenže nové fotky obavy rozptýlily.

Některé památky sice běsnění islamistů neunikly – například ze slavného Belova chrámu zůstalo jen torzo, stejně tak z Baal-Šaminova, zmizela i řada soch »pohanských« bohů. Zásadní pamětihodnosti však zůstaly netknuty. Islamisté nechali bez povšimnutí kolonádu v centru města i římské divadlo, jehož scéna džihádistům během jejich nadvlády nad Palmýrou sloužila jako popraviště. Nad městem se dál tyčí i pevnost ze 13. století, o niž svedli džihádisté s vládními vojsky lítou bitvu.

Palmýru památkáři znovu postaví

Mnoho dalších památek je poničeno, památkáři však věří, že jim vrátí původní lesk. „Například hlavní vítězný oblouk sice islamisté strhli buldozerem, ale protože všechny jeho bloky zůstaly na místě, je jasné, že ho budeme schopni zcela opravit,“ prohlásil francouzský historik Maurice Sartre. Podle něj je kompletní »rekonstrukce« Palmýry otázkou maximálně pěti let.

Když bylo džihádistům jasné, že porážka v Palmýře je neodvratná, celé město podminovali. Proto si ho teď »vzaly do parády« jednotky pyrotechniků. S likvidováním náloží pomohou i Rusové, kteří do oblasti vyslali ženisty a roboty. Bomb už stihli zneškodnit nejméně 150...

Hůř než samotné historické město dopadly sbírky palmýrských muzeí. Exponáty, které se daly ukrást, džihádisté podle všeho rozkradli a prodali na černém trhu. Co odnést nešlo, to alespoň spolu s budovami zničili.

Fotogalerie
28 fotografií