"Jarní palác musí být znám veřejnosti, musí být otevřený rumunskému lidu, který se musí smířit se svými dějinami a musí znát svou minulost, a to ve všech aspektech," prohlásila podle agentury AFP při otevření muzea ministryně pro veřejné záležitosti Violeta Alexandruová.

Objekt známý jako "Jarní palác" byl postaven ve čtvrti někdejší komunistické elity na Ceaušeskův příkaz v roce 1965. Vybavení, ke kterému patřil mimo jiné plavecký bazén, sauna a solárium, bylo na tehdejší poměry přepychové. O vnitřním zařízení, včetně nástěnných mozaik, osobně rozhodovala diktátorova choť. V paláci dřív žily i tři děti Ceaušeskových - Zoe, Valentin a Nicu.

Během krvavého převratu koncem roku 1989 do paláce pronikli povstalci a byli zaskočeni jeho honosným vybavením, k němuž patřily například i zlaté kohoutky v koupelnách. Ceaušescu a jeho žena Elena byli zastřeleni 25. prosince téhož roku v Tirgovišti poté, co je k trestu smrti odsoudil zvláštní vojenský soud.

Po převratu měla budova sloužit k ubytování státních návštěv. K tomuto účelu ale byla využívána jen velmi zřídka, proto se její další udržování nevyplácelo. Stát před dvěma roky nabídl palác k prodeji, ale z prodeje zřejmě sešlo.

Fotogalerie
15 fotografií