Claira Hermet byla vycházející moderátorskou hvězdou britské veřejnoprávní televize BBC. „Chtěla jsem se stát úspěšnou moderátorkou. Svou prací jsem žila. Hnala jsem se pořád dál, snažila jsem se prorazit a vše mi vycházelo,“ popsala Claira britskému deníku Guardian, jak vypadal její život ještě před dvěma lety.

Pak se ale stalo něco, co dívku vyděsilo k smrti. Poté, co její matka i sestra podlehly rakovině prsu, Claira zjistila, že i ona je nositelkou vadného genu BRCA1, který rakovinu způsobuje. Jednoho dne si na prsou nahmatala bulky a úplně zpanikařila. Claira se následně rozhodla pro razantní krok. „Nechtěla jsem nic riskovat, tak jsem se rozhodla, že podstoupím preventivní oboustrannou mastektomii. Hned další den jsem zašla k doktorovi a stanovili jsme datum,“ sdělila statečná dívka.

Oboustrannou mastektomii Claira podstoupila v lednu 2015 a operace jí úplně změnila pohled na svět. „Po návratu do práce jsem si přišla jiná. Ptala jsem se sama sebe, jestli mě hon za kariérou skutečně učiní šťastnou. Kdybych dosáhla vrcholu, byla bych spokojená a cítila bych naplnění? Odpověď byla ne,“ vysvětlila, proč dala výpověď.

„Když mi umřela sestra, slíbila jsem si, že budu dělat to, co mě činí šťastnou. Jim to sice život nevrátí, ale já jsem ještě tady a chci si to užít za nás všechny. Po operaci jsem chtěla moc cestovat, tak jsem se rozhodla, že do toho půjdu. Neměla jsem co ztratit, mohla jsem jen získat.“ Claira pak prodala všechny své věci a nechala si jen to nejnutnější, co se jí vešlo do batůžků.

Cestu kolem světa začala koncem loňského roku na Barbadosu. Momentálně je Claira v Brazílii a v první fázi chce procestovat celou Jižní, Střední a Severní Ameriku. Některé země už má vybrané, ale nechává se inspirovat i svými fanoušky. Kam se sympatická dívka vydá příště, můžete rozhodnout i vy pomocí hlasování na jejím blogu. Na dosavadní zážitky z jejích cest se pak můžete podívat v galerii.

Fotogalerie
22 fotografií