Jaký máte vztah k cestování?

Jak kdy a podle toho v jaké životní kapitole se nacházím. Když jsem zamilovaná, cestuji strašně ráda, poznávám nové země, ochutnávám jídla, zkouším adrenalinové zážitky. A když jsem single, jako třeba teď, ráda se soustředím na práci, na dceru Claudinku a nikam se mi moc nechce. Ale to se může třeba brzy změnit.

Vyrážíte někdy na cesty i samotná?

Nejsem cestovatel sólista. Pokud jde o cizí země, jsem klasický sdíleč. Potřebuji se totiž neustále s někým konfrontovat a říkat mu o svých emocích z lidí i architektury. Týden „jenom“ sama si ale ordinuji jednou za rok také. Týká se to ale Čech.

Kam nejdále jste se podívala?

Navštívila jsem Venezuelu, kde jsem fotila kalendář, tehdy s Vladimírem Štrosem a početným týmem. A byla jsem například i v Thajsku.

Kde jste poznala největší exotiku?

Téma exotika je pro každého hodně individuální (smích). Pro někoho to je výjezd z Beskyd do Prahy, někomu přijde normální potápět se do obrovské hloubky… Exotiku v tom katalogovém slova smyslu jsem zažila na ostrově Isla Margharita v Jižní Americe, kde to bylo nádherné, moře, západy slunce, bílý písek, palmy, prostě pravý kýč z barevných prospektů cestovek.

Dáváte na cestách přednost spíš poznávání, nebo odpočinku?

Nemám ráda památky. Nerada se mačkám v autobusech, které z resortu směřují někam, kde přes hlavy ostatních spolucestujících nevidíte na žádnou stavbu ani obraz, a potom zjistíte, že prolistovat si knihu o dané pamětihodnosti je mnohem snazší a pohodlnější řešení. Kdykoliv cestuji s kamarády, je to první podmínka, kterou hlásím. Žádné notoricky známé památky, žádný hon na suvenýry (smích). Jde mi o moje vlastní zážitky, bez průvodce, s bandou přátel, a klidně můžu ležet i tři dny v kuse u moře. Dovolená je od toho, aby člověk odpočíval, od front a stresu mám Prahu, ve které se denně pohybuji.

Která země vás nejvíce překvapila, v dobrém slova smyslu?

Mám velkou slabost pro Maroko, kde se mi líbilo. Dám na energii, kterou z dané země cítím, a tady mi bylo neskutečně dobře. Líbila se mi ta spousta barev nejrůznějších koření na trhu i vůně exotických pokrmů.

Jezdíte raději přes agenturu, nebo si zařizujete letenky či pobyt na vlastní pěst?

Nejsem moc dobrodruh, mám ráda jisté věci i zajištěné bydlení, ale řada mých přátel mě přesvědčuje, že v kouzlu okamžiku je na cestách někdy síla a že vybrat si hotel až na místě má něco do sebe. Například prý Srí Lanka, kterou mám na svém cestovatelském soupisu přání, je údajně ideální bez cestovky, pouze s letenkou v kapse. Mám v plánu to zkusit. V létě se chystáme na nějaký podobný trip s partou mých kamarádů.

Jaká dovolená se povedla úplně nejvíc, kde jste si to naprosto zamilovala?

Moje dovolená snů byl pobyt na moři na obrovské lodi, která je jakýmsi plujícím městem na vodě, kde se budíte každý den v jiném státě a užíváte si luxus a péči, což je pro mě důvod, proč na dovolenou jezdím. Většinou chci především odpočívat, jako máma samoživitelka zasazená v českém šoubyznysu mám o nervy během roku postaráno z mnoha stran. Když už si naordinuji dovolenou, toužím po čtení nenáročných knížek, po listování v časopisech a klidu s hotovým jídlem třikrát denně. Na lodi, která brázdí Evropu, jsem byla už celkem třikrát a chystám se na plavbu zaoceánskou. O té se říká, že je ještě nádhernější než ta evropská. Prostě romantika Titanicu se šťastným koncem.

Pobyt v cizině je spjat i s ochutnáváním specialit. Jste v tomto smyslu odvážný gurmán?

Ráda experimentuji s jídlem, nejsem háklivá na cizí kuchyně, ale obalované šváby, stonožky a vážky nemusím.

Máte také tu zkušenost, že pokud člověk odpočívá u moře, celý rok srší energií?

S tím v základu souhlasím. Skoro víc to podle mě zacloumá s psychikou než s fyzičnem. Na slunci je prostě líp, to je bez diskuze.

Užíváte si dovolenou raději v létě, nebo si to občas proložíte i pobytem na horách s aktivním odpočinkem na svazích?

Hory miluju odmala. Lyžování je také jediný sport, který umím docela dobře. Takže svahy ano, navíc pro mě je zimní krajina, a speciálně večery, něco magického. Příroda zahalená sněhem, sklenička svařáku, skvělá kniha, to jsou pro mě symboly pohody, ze které čerpám potom ještě dlouho. Dcera na lyžích začíná a společně máme rády Paseky nad Jizerou, kde jsem trávila jako malá každou zimu, lyžáky i pobyty s rodiči.

Kam nejraději míříte s dcerkou? Trávíte čas prázdnin třeba i v Česku?

S Claud cestuji převážně po Čechách. Máme oblíbené resorty, kde se chovají skvěle k dětem a kde mají prostor i rodiče, aby si díky dětským hernám vychutnali večeři a skleničku prosseca. Máme rády hotel Vista na Dolní Moravě, který je i wellnes hotelem, tím pádem můžeme využít bazén, což Claud miluje, a saunu, což zase miluje maminka (smích).

Jakou destinaci byste doporučila těm, co chtějí strávit dovolenou společně s dětmi?

Určitě Českou republiku. Neuznávám moc zbrklé nájezdy na mořská pobřeží, když je dětem rok nebo dva a je jim úplně jedno, jestli se koupou v bazénu nebo ve slané vodě. Claudinka moře poprvé viděla ve čtyřech letech v Turecku a nemám pocit, že bych ji o něco ochudila. Prozkoumáváme si spolu hotýlky u nás, kde je taky krásně. Vždycky tři měsíce intenzivně pracuji, Topstar Magazín, moderace, blog mystic Lipstick, kde mimochodem mapujeme skvělá místa pro děti, a potom vyrážíme na několik dní na zasloužený odpočinek. Jenom barbíny, plyšáci a my dvě (smích).