Bude to jako návrat do minulosti. Společnost Blue Star Line australského milionáře Clivea Palmera v roce 2012 oznámila, že postaví věrnou repliku legendární zaoceánské lodi, která v roce 1912 našla zkázu v chladných vodách Atlantského oceánu. Tehdy se loď potopila po srážce s ledovcem a na palubě našlo smrt více než 1500 pasažérů.

Nástupce parníku ponese název Titanic II a bude rozdělen stejně jako předloha na tři třídy. Na palubě bude identické majestátní dřevěné schodiště, několik jídelen, kuřácký klub, pařížská kavárna, telegrafní místnost a další autentické prostory. Objevily se také spekulace, že na lodi budou k zapůjčení dobové kostýmy.

Podle dostupných snímků na Titaniku II nejspíš budou chybět výdobytky moderní doby, jako např. televize. Oproti svému předchůdci ale loď bude nejspíš disponovat helipadem pro přistávání vrtulníků.

Titanic II bude sice disponovat dobovým můstkem, ten ale bude sloužit spíše pro okrasu. Loď totiž musí splňovat moderní námořní pravidla. To platí i pro evakuační systém, který bude oproti předchůdci samozřejmě mnohem pokročilejší. Navíc pasažéry určitě nestihne stejný osud jako v případě zkázy Titaniku, na lodi bude totiž dostatek záchranných člunů.

Titanic II by měl na svou první plavbu vyplout v roce 2018, tedy přesně 106 let od první platby svého předchůdce. První plavba povede z čínské provincie Ťiang-su, kde loď za 14 miliard korun staví, do Dubaje.

Moderní Titanic pobere o dvě stě více pasažérů, celkem tedy 2435 cestujících, které bude obsluhovat celkem devítisetčlenná posádka. Loď bude mít stejně jako předchůdce celkem devět palub a bude 53 metrů vysoká. Na délku si Titanic II polepší přibližně o necelý metr. Přibližná rychlost nové lodi bude 24 uzlů, tedy přibližně 45 km/h.

Na porovnání interiéru původního Titaniku a jeho nástupce se můžete podívat v rozsáhlé galerii.

Fotogalerie
35 fotografií