Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

7 tipů na nejlepší lyžování v Itálii

/
  • Lyžování v Itálii je velký zážitek.
    11. ledna 2016 ● 09:28

    Skvělé lyžování, kvalitní kuchyně a dětské nebo i dospělé skipasy zdarma. To jsou největší taháky italských Alp. Není se proto čemu divit, že lyžování na italských svazích je pro mnohé symbolem zimní dovolené. Přinášíme vám několik tipů na nejlepší místa, kam vyrazit na svah. Ceny za skipasy jsou platné v lednu.

  • 1.

    Cortina d´Ampezzo

    Vzdálenost z ČR (Praha): 670 km

    Cena skipasu 4 dny: 4450 Kč pro dospělé, 3100 Kč pro děti (děti do 8 let v doprovodu dospělého příbuzného lyžují zdarma)

    Legendární dějiště zimních olympijských her z roku 1956 v zajetí majestátních skalnatých Dolomit. Noblesní Cortina těží ze slavné historie a ta se na mnoha místech projevuje i přehnanými cenami a někdy i poněkud omšelým luxusem. Lyžaři tady ale nebudou litovat. Nejkrásnější sjezdovky Itálie se tu vinou přímo mezi kolmými skalními štíty a takřka všechny ze 131 km sjezdovek všech obtížností jsou zasněžované a pečlivě upravené.

    Tip: Odvážní řidiči si mohou na sněhovém okruhu ve Fiames vyzkoušet jízdu závodním vozem sněhovým korytem pod vedením rallye jezdce Franca Munariho (99 eur, 2700 Kč).

    Lyžování v Itálie je zážitek.
    Autor: scom, archiv autora, Nev-Dama

  • 2.

    Livigno

    Vzdálenost z ČR (Praha): 660 km

    Cena skipasu 4 dny: 3870 Kč dospělí, 2980 Kč děti

    Malý Tibet, jak se Livignu někdy říká, najdete v uzavřeném údolí na italsko-švýcarské hranici a pohodlně se sem dostanete jen tunelem. Horskými velikány izolované městečko je bezcelní zóna a díky levnému alkoholu, elektronice a benzinu to tu žije nejen lyžováním. Přesto sem většina míří za sněhem. Lyžování v téměř třítisícové výšce v areálech Mottolino a Carosello láká především mladší lyžaře a snowboardisty, kteří na 74,5 kilometrech upravených tratí najdou snowpark v podobě obřího sněžného hradu, kilometry vyhrazené pro lyžování v prašanu a spoustu slunce, které má lyžařské centrum i ve znaku.

    Tip: Když do Livigna vyrazíte od 9. dubna do 1. května, dostanete k 5dennímu pobytu v hotelu, nebo 8 dennímu pobytu v apartmánu skipas zdarma. Od 23. do 30. ledna a od 19. do 26. března má jedno dítě do 12 let s rodiči ubytování, skipas, půjčovnu i lekce lyžování zdarma.

    Lyžování v Itálie je zážitek.
    Autor: scom, archiv autora, Nev-Dama

  • 3.

    Sestrière

    Vzdálenost z ČR (Praha): 1100 km

    Cena skipasu 4 dny: 3700 Kč dospělí

    Lyžařská houpačka Via Lattea nabízí propojené sjezdovky (celkem 400 km) táhnoucí se přes několik vrcholků až do francouzského Montgenèvru. Běžnému lyžaři ale bohatě stačí centrum této oblasti Sestrière, kde se v roce 2006 konaly zimní olympijské hry. Právě nepřeberné možnosti lyžování, kosmopolitní atmosféra, závan Francie za italské ceny a krásné dlouhé červené sjezdovky dělají ze Sestrière perfektní středisko. Milovníky historie ale nepotěší. Bylo postaveno na zelené louce ve třicátých letech a je více funkční, než malebné. Také záleží na počasí. Zasněžují tu totiž jen dvě třetiny sjezdovek (264 km).

    Tip: Děti od ročníku narození 2008 lyžují v doprovodu rodiče zdarma. Pokročilí si nesmí nechat ujít sjezdovku Kandahar na hoře Motta, kde se jezdily rychlostní disciplíny a superobří slalom.

    Lyžování v Itálie je zážitek.
    Autor: scom, archiv autora, Nev-Dama

  • 4.

    Sella Ronda/ Val di Fassa, Val Gardena, Arabba, Alta Badia

    Vzdálenost z ČR (Praha): 670 km

    Cena skipasu 4 dny: 4750 Kč dospělí, 3325 Kč děti (platí pro celou oblast Dolomiti Superski s 1200 km sjezdovek, pro jednotlivá údolí je cca o 300 Kč levnější)

    Suverénně nejznámější lyžařská atrakce Dolomit je lyžování ve vzájemně propojených střediscích kolem dokola vrcholu Sella. Celých 42 kilometrů propojených sjezdovek můžete projet po, nebo 39 km proti směru hodinových ručiček. Lyžařský kolotoč se točí po částech jednotlivých údolí Val di Fassa, Val Gardena, Alta Badia a Livinallongo. Mimo něj v regionu najdete řadu báječných míst pro lyžování. Třeba sjezdovku Světového poháru v lyžování Saslong ve Val Gardeně, Ciampac ve Val di Fassa, 12 kilometrů dlouhý sjezd Bellunese z nejvyššího vrcholu Dolomit Marmolady, nebo těžce přístupnou, ale nádhernou sjezdovku z vrcholu Lagazuoi mezi zamrzlými vodopády až do vesnice Armentarola.

    Tip: Na Sella Rondu vyrazte nejpozději kolem 10 hodin dopoledne, abyste se stačili vrátit na místo, odkud jste vyjeli. Počítejte s tím, že vám výlet bude trvat i se zastávkami přibližně 5 hodin.

    Lyžování v Itálie je zážitek.
    Autor: scom, archiv autora, Nev-Dama

  • 5.

    Kronplatz

    Vzdálenost z ČR (Praha): 635 km

    Cena skipasu 4 dny: 4450 Kč dospělí, 3080 Kč děti (do 8 let zdarma)

    Holý vrch s výhledem na alpské štíty kolem dokola, ze kterého můžete jezdit téměř všemi směry a kopírovat pohyb slunce. Dvojnásobný počet kabinkových lanovek než sedaček a 116 kilometrů pečlivě upravených sjezdovek se 100% umělým zasněžováním. A sjezdovky tak dlouhé, že 10 z nich je delších než 5 kilometrů a 2 dokonce přes deset kilometrů. Takový je jihotyrolský lyžařský ráj Kronplatz. Ať už máte s sebou děti, jste začátečníci, nebo experti, na tomto kopci si najde svou sjezdovku každý. Skipas vám bohužel neplatí do nedalekých středisek Speikboden a Klausberg, který je považován za nejlepší lyžování pro rodiny s dětmi v celé Itálii.

    Tip: Zážitek na celý život pro odvážné lyžaře jsou dlouhé černé sjezdovky Herrnegg (7,8 km) nebo Sylvester (7,6 km). Na konci sezony mají děti do 8 let pobyt i skipasy zdarma. Dospělí dostanou ze 7denního pobytu 1 den ubytování a skipas zdarma.

    Lyžování v Itálie je zážitek.
    Autor: scom, archiv autora, Nev-Dama

    Nedaleko Kronplatzu se nachází i dějiště MS v Biatlonu 2020 Anterselva

  • 6.

    Val di Sole

    Vzdálenost z ČR (Praha): 750 km

    Cena skipasu 4 dny: 3570 Kč dospělý, 2510 Kč děti

    Moře slunce, moře sjezdovek a ledovcové lyžování. Takové je údolí Val di Sole a jeho známá centra Tonale (62 km sjezdovek) a Marilleva/Folgarida/Madonna di Campiglio/Pinzolo (v součtu téměř 150 km propojených sjezdovek). Snad největším lákadlem Passo Tonale je lyžování na ledovci Presena v třítisícové výšce, kam vás letos poprvé vyveze kabinková lanovka. A také se odtud můžete pustit na 11 kilometrový sjezd do Ponte di Legno, jehož součástí je i černá sjezdovka Paradiso považovaná za nejkrásnější v regionu. Podobný zážitek pro začínající může poskytnout 10kilometrový sjezd z Passo Grostè do Madonny di Campiglio, jen je celý po pohodové modré sjezdovce. Obě městečka jsou podobná tím, že z nich vedou lanovky do všech směrů a vy bez sundání lyží můžete jezdit celý den na nových a nových místech.

    Tip: Děti do 8 let lyžují zdarma. K 3 až 7dennímu pobytu od 2. do 10. dubna dostanete skipas zdarma. V některých střediscích regionu dostanete v některých týdnech ledna a března k pobytu skipas a v prvním únorovém týdnu lekce lyžování zdarma. V březnu o Velikonocích (19. 3. – 3. 4.) dostanete k týdennímu pobytu skipas Superskirama Dolomiti platný pro všechny sjezdovky v regionu.

    Lyžování v Itálii je zážitek.
    Autor: profimedia.cz

  • 7.

    Tip Blesku: Val di Fiemme

    Vzdálenost z ČR (Praha): 700 km

    Cena skipasu 4 dny: 4050 Kč dospělí, 2840 Kč děti

    Není největší, nejvyšší ani nejznámější. Pro Čechy ale má jedno podstatné nej. Mezi našinci je jednoznačně nejoblíbenější a jsme tu vítaní hosté. Čeština tu zní na každém rohu a česká slovíčka se naučila už i italská obsluha v hotelích a restauracích.

    Najdete tu 115 kilometrů sjezdovek a skoro 50 moderních vleků a lanovek především v centrech Alpe Cermis a Latemar. Lákadlem pro dospělé je nádherná sjezdovka Olimpia (7,5 km) z vrchu Paion de Cermis s těžkými, ale širokými pasážemi. Děti si zas užijí na magické lesní Via del Bosco se sochami zvířat a různými úkoly.

    Tip: Děti do osmi let tu lyžují zdarma. S minimálně čtyřdenním skipasem navíc po celou sezonu získáte zdarma vstup do bazénu a na bruslení na zimním stadionu v Cavalese. A ještě si můžete zdarma vybrat až dvě aktivity jako je 2hodinová lekce lyžování, půjčení lyží nebo snowboardu, lehký oběd, pizzu, vstupy do muzea a podobně.

    Lyžování v Itálii je zážitek.
    Autor: profimedia.cz

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy