Sluncem zalité údolí

Slunečné údolí, v originále Val di Sole, je jednou z nejrozsáhlejších lyžařských oblastí Dolomit. Leží na rozhraní severoitalského Trentina a Lombardie. Oblast nabízí cca 340 km sjezdovek všech náročností, vybere si úplný začátečník i zkušený lyžař, díky tomu je jednou z nejnavštěvovanějších italských lyžařských oblastí a nachází se cca 7 hodin cesty autem z Prahy. Není náhodou, že v rámci lyžařského regionu Val di Sole naleznete ty nejznámější lyžařská střediska jako Madonna di Campiglio, Passo Tonale, Ponte di Legno. Součástí oblasti jsou i regiony Peio, Marilleva/Folgaria, Pinzolo a někdy se k této oblasti řadí i menší, ale stále oblíbené středisko Folgaria/Lavarone, které ocení především méně nároční lyžaři.

Většina středisek je vzájemně propojena systémem lanovek a vleků. Každé středisko disponuje samozřejmě svým skipasem, je ovšem možné pořídit si různé kombinované permanentky či skipas SuperSkirama, díky kterému získáte neomezený přístup do všech středisek Val di Sole. Celá oblast disponuje 140 nejrůznějšími lanovkami s hodinovou přepravní kapacitou až 80 000 osob. Skvěle upravené sjezdovky jen čekají, až obujete lyže a položíte se do carvingového oblouku na přírodním nebo technickém sněhu. Parádní jízdu si můžete navíc užívat téměř bez čekání v dlouhých frontách.

Autor: Italieonline.eu

Vrcholem nabídky je pak ledovec Presena táhnoucí se z nadmořské výšky 3018 m. Pokud patříte mezi vášnivé lyžaře, nepromarněte příležitost zalyžovat si na tomto ledovci. Vzhledem k proměnám klimatu není totiž celoroční lyžování na Preseně možné, ledovec se na konci sezóny přikrývá, aby nedocházelo k jeho nadměrnému odtávání. Díky vysoké nadmořské výšce středisek ale můžete využít výhodné před a posezonní nabídky lyžování, které je navíc s free skipasem, tzv. Freeski nabídka. Takové zimní dovolené neodolá nejeden lyžař.

Prosulá Madonna

Velmi atraktivním lyžařským střediskem je i Madonna di Campiglio. Díky svému modernímu vybavení je považováno za špičku oblasti Val di Sole a vedle Cortiny d´Ampezzo je také jednou z nejprestižnějších vysokohorských destinací Itálie vůbec. Můžeme se jen dohadovat, odkud pochází její věhlas. Díky světově známým osobnostem, které v tomto skiresortu tráví dovolenou, nebo díky každoročním závodům Světového poháru. Určitou roli jistě sehrálo i dech beroucí panorama horských skupin Adamello – Presanella a Brenta. K výčtu můžeme přidat i kvalitně upravené běžkařské tratě, které ocení především milovníci běžeckého lyžování. Svůj styl mohou vypilovat na cca 90km tratí, nebo dokonce vyzkoušet 7,5 km dlouho trať Světového poháru. Madonna neztrácí své kouzlo a živou atmosféru ani po západu slunce. Ve zdejších stylových hospůdkách, barech a restauracích pokračuje zábava dlouho do noci. Najdete tu jak báječné lyžování, tak i večerní uvolnění, relax a gastronomické zážitky. Nezbývá než se do Madonny vydat a objevit krásy městečka osobně.

Autor: Italieonline.eu

Rodinné Pinzolo

Klidnější a také levnější variantu lyžařské dovolené naopak nabízí městečko Pinzolo, nedaleko věhlasné Madonny di Campiglio. Ubytování i služby se zde pohybují ve výrazně nižších cenových relacích než v blízkém resortu. Ačkoli se jedná o menší středisko, najdete zde velmi kvalitní sjezdové i běžecké trati i velmi příjemný snowpark pro snowboarding. Doporučujeme využít zvýhodněnou nabídku kombinovaného skipasu Pinzolo a Madonna di Campiglio.

 

Kam dále na lyže:

Vlekaři v Jeseníkách zasněžili svahy. „Brutální oteplení“ jim vzalo statisíce

Jeseníky: ráj na zemi pro lyžaře i běžkaře 

Lyžování i turistika v okolí Praděda - okuste Jeseníky