V Andalusii se střídají pláže, tvořící 540 kilometrů z 900 kilometrů pobřeží, s drsnou pouští Tabernas ve vnitrozemí a mohutnými pásmy pohoří Sierra Nevada s bílými vrcholky. Turisté tu najdou skutečně všechno, vynikající koupání v moři, perfektní a chutnou kuchyni, nepřeberné množství pamětihodností pamatujících Maury i současnou architekturu – vzdušnou a plnou originality.

Hnízdí tu plameňáci

Národní park Cabo de Gata, biosférická rezervace UNESCO.
Autor: profimedia.cz
Zkušení cestovatelé doporučí milovníkům pláží a mořské vody jednoznačně andaluskou provincii Almería. Stejnojmenné hlavní město proslulo svým přístavem, ale i tím, že kousek od něj leží Národní park Cabo de Gata, biosférická rezervace UNESCO, kde dokonce hnízdí plameňáci. Jejich hejna se drží dál od lidí, ale instalovanými dalekohledy (1 euro za minutu) si je lze z lagun
přiblížit. Přímo naproti nim leží jedny z nejkrásnějších andaluských pláží – tzv. divokých, kde se nic neplatí, ale zato chybí služby.

Letovisko i hadrovníky

Známé letovisko Roquetas de Mar
Autor: profimedia.cz
Z Almeríe je to do známého letoviska Roquetas de Mar necelých padesát kilometrů a cesta se každému vyplatí. Je tu spousta penzionů, hotelů,
kaváren a restaurací táhnoucích se podél celé délky čistých a každý den časně ráno uklízených pláží. Městečko leží v poměrně úzkém pásu kolem pobřeží a prostor mezi ním a horským hřbetem Sierry Nevady zaujímají stovky obřích skleníků. Přesněji – hadrovníků, jak jim místní říkají. Místo ze skla nebo plastových fólií jsou z řídké látky. Ta stínem chrání před zničujícím sluncem rajčata a zeleninu, která se v nich pěstuje. Rostou v nich ale také stromy – broskvoně, jabloně nebo hrušně. 

Snídaně, siesta a noční život

Paella je tradiční španělské jídlo.
Autor: profimedia.cz
Španělé si potrpí na život v kolektivu, doma tu nesnídá snad nikdo. Kolem
deváté dopoledne se kavárny a restaurace zaplní lidmi, kteří si dávají tradiční tostadas (půl opečené bagety potřené nejčastěji rajčatovou pastou) pokapané
olivovým olejem. Siesta začíná před druhou hodinou, ulice se vyprázdní, takřka všechny obchody, ale i mnoho kaváren nebo restaurací zavírá, aby se otevřely
večer po šesté hodině. Tehdy začínají Španělé žít. Na obřích kulatých pánvích se připravuje paella, pečené ryby a vzduch je prosycen nejrůznějšími vůněmi. Nechybí zelenina a ovoce, to vše se konzumuje ve velkém množství a hodně dlouho přes půlnoc.