Garda - jedinečný vodní živel

Lago di Garda, největší jezero Itálie, přitahuje návštěvníky svou krásou s téměř středomořským klimatem, kde se daří olivovníkům, citrónovníkům i palmám, které by v těchto zeměpisných šířkách nikdo nečekal. S okolními horskými štíty vytváří subtropická flóra opravdu zajímavý kontrast.

Jezero Garda je jedinečné vodní zrcadlo s konstantními větry různé intenzity, díky nimž může sen s otevřenýma očima prožívat každý milovník winsurfingu nebo jízdy na plachetnici. Hluboké vody Gardy zase čekají na vyznavače potápění. Kurzy pro začátečníky i pokročilé jsou příslibem mnoha vzrušujících zážitků.

Autor: Ronny Kiaulehn, Trentino Sviluppo Photo Archive

Panoramatické vyhlídky nejen pro trénované cyklisty

Oblast kolem jezera Garda je také rájem pro milovníky horského kola, kteří si tu svoji MTB dovolené užijí plnými doušky!!! Nenáročné cyklostezky okruhu Garda&Mountain Bike začínají na březích Gardy a vedou vinicemi půvabného Údolí jezer (Valle dei Laghi). Kdo si chce dát trochu do těla, najde k tomu spoustu příležitostí v okolních kopcích, kde stoupají trasy až do nadmořské výšky 2000 m n.m.

Díky vynálezu elektrického kola jsou nyní náročné trasy s krásnými panoramatickými výhledy dostupné naprosto každému a navíc bez pocení. Díky tomu, že se k populárnímu trendu e-biku připojila také oblast Alto Garda, mohou si turisté ve slavném městečku Riva del Garda pronajmout elektrokola Pedelecs, a to celkem na 6 různých místech, vybavených také nabíjecími stanicemi.  V nedalekém údolí Valle di Ledro jsou zase k zapůjčení kola Kalkhoff. Méně trénovaní cyklisté si tak mohou vychutnat např. výstup pro staré cestě Ponale od jezera Garda až k jezeru Ledro. Tato trasa nabízí takové panoramatické výhledy, ze kterých se každému tají dech.

Autor: Ronny Kiaulehn, Trentino Sviluppo Photo Archive

V Trentinu mají cyklisty rádi

Stejně jako u všech ostatních cyklistických sítí v Trentinu, i v oblasti Trentino Garda funguje spousta služeb pro horské cyklisty - včetně cykloobchodů a půjčoven, kyvadlové dopravy a ubytování zaměřeného právě na cyklisty. Hotely „Bikefriendly“ pak uspokojí veškeré potřeby, které jsou s cyklistickou dovolenou spojené. K dispozici jsou GPS souřadnice všech tras (lze je stáhnout z webu Mountain & Garda Bike) a podrobné značení v terénu. Vše, co je třeba udělat, je jen naplánovat termín. A pak už  se můžete těšit na  nezapomenutelnou a bezproblémovou dovolenou.

Garda z ptačí perspektivy

Skalní útesy na severním břehu jezera Garda jsou ideálním cílem letní dovolené také pro každého horolezce. Na stěnách jsou připravené cesty pro začátečníky i pokročilé a lze využít také služeb zkušených instruktorů. Můžete si být jisti, že Garda vás obdaruje nezapomenutelnými zážitky doslova mezi nebem a zemí.

Nedaleké městečko Arco je mezi horolezci z celého světa známým pojmem. Každoročně se tu na přelomu srpna a září koná horolezecký festival Rock Master. Je to nejstarší horolezecké klání na světě, ve kterém poměřují své síly nejlepší horolezci světa. Závodí se tradičně ve 4 disciplínách - bulder, lead, speed a duello. Duello je opravdovou specialitou Rock Master. Jedná se o kombinaci disciplín lead a speed a hodnotí se tedy jak dosažený čas, tak výška, které se podaří závodníkovi na technicky náročné stěně dosáhnout. Zazářili tu několikrát i čeští horolezci v čele s Adamem Ondrou.

Autor: Ronny Kiaulehn, Trentino Sviluppo Photo Archive

Půvab trentinských městeček

V oblasti kolem jezera Garda ale není nutné za každou cenu sportovat, i když je tu k tomu příležitost na každém kroku. Nechte se okouzlit historickými centry malých městeček, jejich klidem, úzkými uličkami a kamennými domy. Není těžké nechat se zlákat příjemným posezením na terase kavárny na některém z malebných náměstíček a dát si podvečerní aperitiv a jen tak pozorovat život kolem. A pak už má člověk jen jednu starost - vyrazit na lahodnou pizzu, či těstoviny, které dokáží i v Trentinu připravit na mnoho způsobů, nebo dát přednost čerstvé rybě salmerino ze zdejších jezer? Dobrá zpráva je, že neexistuje špatná volba.

Fotogalerie
4 fotografie