Ve středověku bylo Portugalsko považování za místo, kde se slunce každý večer potápí do moře. Časem se z »poslední zastávky« na evropském kontinentu stala významná koloniální země. Portugalská města Lisabon, Porto nebo Faro lákají romantiky, milovníky vína, fanoušky fotbalu i vášnivé cestovatele. 

Lisabon: Město jedinečných zážitků

Tramvaj je v Lisabonu typickým dopravním prostředkem.
Autor: archiv
Hlavní město Portugalska patří k nejmenším hlavním městům Evropy. Přesto je však plné historických památek a nabízí rozmanité vyžití pro všechny. Centrem veškerého dění je náměstí Praça Dom Pedro IV, které se nachází v samém srdci města a místní mu neřeknou jinak než Rossio. Pozoruhodným náměstím je i Praça do Comércio, které bylo postavené přímo na břehu moře, aby k němu mohly v minulosti snadno připlouvat lodě. Je z něj výhled na most 25. dubna, slavnou kopii sanfranciského Golden Gate, který připomíná karafiátovou revoluci z roku 1974.

Mezi oběma náměstími narazíte na unikátní vyhlídku, ze které máte celé město jako na dlani. Do výšky 45 metrů vás přímo z chodníku vyveze historický výtah Santa Justa z dílny Raoula Mesniera du Ponsard, žáka Gustava Eiffela. Pohled se vám naskytne na celou čtvrť Baixa a hlavně na historický hrad Castelo de São Jorge. Kromě výtahu je typickým lisabonským dopravním prostředkem tramvaj, která na třech trasách slouží také jako lanovka a vyveze vás do míst, kde byste ji jen sotva čekali. Cestovat po městě lze i autobusem nebo metrem. 

Celé staré město je plné kaváren a restaurací, které nabízí tradiční mořskou tresku Bacalhau. Další gastronomickou pochoutkou jsou koláčky pasteis de nata, ty nejlepší mají v cukrárně ve čtvrti Belém, kde se na ně čekají několikametrové fronty. Kromě famózního cukroví je tato část města známá především pro vysokou koncentraci památek manuelského stylu věnovaných mořeplavcům a připomínající slavnou historii portugalského kolonialismu.

Do Lisabonu létají z Letiště Václava Havla Praha portugalské aerolinie s frekvencí až 11x týdně.

Porto: Nejen pro milovníky dobrého vína

Porto - druhé největší portugalské město leží přímo na březích Atlantského oceánu.
Autor: archiv
Druhé největší portugalské město leží přímo na březích Atlantského oceánu. Jeho neveliké historické centrum Porta Riberia je zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a návštěvníky uchvátí zejména barevnými fasádami domů tvořenými vzorovanými dlaždicemi. Dominantou města je dvoupatrový most Ludvíka I. tyčící se přes řeku Douro do výšky 45 metrů.

Porto je rájem pro všechny milovníky dobré gastronomie. Nesmíte si nechat ujít zdejší olivy, mořskou tresku nebo tradiční portugalský sendvič franciesinha pocházející přímo z Porta. Břehy řeky jsou poseté malými kavárnami, kde můžete s kávou v ruce a tradičním koláčkem pasteis de nata sledovat okouzlující západ slunce. Romantické chvíle v Portu pak dokreslí vynikající portské víno vyráběné z hroznů pěstovaných na vinicích asi 100 kilometrů od města. Pro jeho ochutnání však nemusíte jezdit nikam daleko, sklípky místních vinařů najdete přímo v centru Porta při levém břehu řeky Douro nedaleko mostu Ludvíka I.

Do Porta se jednoduše dostanete z Letiště Václava Havla Praha. České aerolinie tam v letní sezóně létají 2x týdně.

Faro: Sluncem zalité písečné pláže

Populární destinací je mys Svatého Vincenta s majákem, který je prý vidět i 100 kilometrů od portugalského pobřeží.
Autor: archiv
Milovníci tepla, moře a vodních sportů bezpochyby ocení algravské Faro. Nachází se na pobřeží Atlantiku a teplota zde v létě i při zatažené obloze nespadne pod 30 stupňů Celsia. Faro má krásné historické centrum obehnané původními hradbami z 9. století. Jeho dominantami jsou městská katedrála, biskupský palác a kostel Nossa Senhora do Carmo, kterému se někdy také říká zlatý kostel. Uvnitř je totiž vyzdobený pozlacenými dřevěnými sochami a dekoracemi. Pyšní se unikátní kaplí, která je vyzdobena kostmi více než 1200 mnichů.

Z Fara se můžete vydat do okolí na spoustu zajímavých výletů. Populární destinací je mys Svatého Vincenta s majákem, který je prý vidět i 100 kilometrů od portugalského pobřeží. Přezdívá se mu konec světa a proslul zejména za Jindřicha Mořeplavce. Právě odtud totiž vyrážely portugalské lodě na daleké objevné a obchodní cesty. Za návštěvu stojí i malé rybářské vesničky nebo písečné pláže, které se táhnou po celém algravském pobřeží. Některé z nich jsou ukryté před turisty tak dokonale, že na nich lze strávit celý den zcela o samotě.

Do Fara létá v letní sezóně přímo z Letiště Václava Havla Praha společnost SmartWings, a to 1x týdně.