Co zažívali Zikmund s Hanzelkou na svých cestách, popsali v knihách, prodaly se jich miliony po celém světě. Co prožívali ve svých duších či soukromí, už tolik známé není. Od mladšího z nich, Jiřího Hanzelky (1920–2003) už se to nikdy nedozvíme. Své unikátní deníky ale poskytl filmařům druhý z cestovatelské dvojice, Miroslav Zikmund, který oslavil před několika dny 96. narozeniny!

DENÍKY CESTOVATELE

Výjimečný snímek Století Miroslava Zikmunda představí tuto cestovatelskou legendu v méně známých souvislostech. „Všichni známe Miroslava Zikmunda jako fenomenálního cestovatele a cestopisce. Ale málokdo ví, že tento bezmála stoletý muž si osmdesát let denně píše deník. A teď dal souhlas, abychom tyto deníky zpracovali. Snad nikdo na Zemi nemůže popsat poslední bouřlivé století lidstva na unikátních osobních zkušenostech tak jako on. Od vzniku České republiky po současnost – přes světovou válku, nástup komunismu až po jeho pád. Od kolonialismu po „všemocný“ kapitalismus,“ komentuje svůj film autor, který bude po promítání rovněž k dispozici při besedě.

FILM STOLETÍ MIROSLAVA ZIKMUNDA

Scénář a režie: Petr Horký; spolupráce na scénáři: Miroslav Náplava; kamera: Pavel Otevřel; střih: Petr Svoboda;  zvuk: Michal Deliopulos; dramaturg: Jan Gogola ml.; hudba: Radůza, Robert Jíša;  97 minut

* Speciální představení spojené s besedou s tvůrci na festivalu WorldFilm 2015:

20. a 21. února od 18 hodin v Křižíkově pavilonu E