Pohoří Olymp se nachází v severní části Řecka nedaleko města Soluň, kam z Prahy doletíte za necelé dvě hodiny. Podle mytologie v kopcích sídlilo 12 řeckých bohů v čele s Diem, kteří odsud vládli lidem.

Nejvyšší horou je Mytikas s výškou 2917 metrů nad mořem, hranici dvou kilometrů ale překonává dalších 46 žulových, vápencových i břidlicových vrcholů. Právě díky tomu má nedaleké pobřeží mimořádně příznivé klima, díky kterému sem na zdravotní pobyty pravidelně přijíždějí i děti s dýchacími potížemi.

Olympská riviéra je zhruba 70 kilometrů dlouhý úsek pobřeží u Egejského moře, který si oblíbili především rodiny s dětmi – pláže tu jsou obvykle písečné, široké a s pozvolným vstupem. Na mnoha místech nechybí ani sportoviště – hřiště na plážový volejbal nebo fotbal, pestrá je i nabídka vodních atrakcí a sportů – šlapadly počínaje a adrenalinovými jízdami s padákem konče.

Vybrat si tady můžete ubytování od studií až po pětihvězdičkové hotely. Je zde i poměrně dost kempů, což ocení především ti, kteří volí cestu autem – ta ale trvá bez zastávek 16 hodin.

Co musíte určitě vidět:

Soluň - druhé největší město Řecka s více než milionem obyvatel. Jeho historie sahá do roku 312 př. n. l.

Meteora - dechberoucí kláštery na seznamu UNESCO vystavěné na vrcholcích skal ve vnitrozemí Řecka u města Kalambaka.

Dion - archeologický areál, kde jsou k vidění pozůstatky chrámů, lázní i různých mozaik. Vstup: 4 eura (cca 110 Kč).

Vergina - velmi cenná archeologická lokalita na seznamu UNESCO s pozůstatky starověkého města Aigai. Zemřel zde král Filip II. Makedonský.

Údolí Tempi - převážně listnatými stromy porostlé údolí, kterým protéká říčka Potamos, po mostě se pěšky dostanete ke klášteru Koilada.