S nízkými cenami se setkáte především u leteckých zájezdů, které se prodávají za výrazně nižší cenu, než je ta katalogová, a to z důvodu, že dohodnuté počty letenek musí cestovní kancelář prodat, nebo zaplatit i za neobsazené sedačky v letadle. Tyto zájezdy jsou často dotované samotnými cestovními kancelářemi. Představují tak jedinečnou šanci, která už se během dalších měsíců opakovat nebude.

Čekáte na last minute?

Zatímco začátkem června je volných míst dost a i pár dní před odletem je výběr zájezdů větší, s přibližujícími se prázdninami počet volných kapacit i výše slevy rychle klesá. Měsíc červenec je nejoblíbenějším obdobím českých turistů a čekat na last minute je tak velmi riskantní. Obzvlášť pak pro rodiny s dětmi, neboť rodinných pokojů je nedostatek. Červnové zájezdy se daly nejvýhodněji koupit v předprodeji během first moment prodeje. Aktuálně sice možnost zakoupit si výhodně červnový zájezd trvá, nabídka už však není tak široká a v některých termínech jsou zájezdy vyprodané. Platí tedy, že právě nyní je nejvyšší čas pro zakoupení letní dovolené za výhodnou cenu s možností širšího výběru.

Ultra last minute jako loterie

Není nejlevnější ultra last minute? Může být, a nemusí, jde o doprodej velmi malého počtu letenek nebo pokojů jen pár hodin před odletem. U těchto nabídek si však zájezd nevybíráte, často se doprodává jen nejlevnější hotel a jde o zájezdy pro flexibilní cestovatele. Pokud si dovolenou musíte předem naplánovat, tento typ zájezdů pro vás není vhodným řešením.

Hity letošní sezóny

Podle prodejů cestovních kanceláří není velkých překvapením, že mezi vyhledávanými destinacemi jednoznačně vede Turecko, které už druhou sezónu po sobě co do popularity předčilo tradičně oblíbené řecké ostrovy. Z nich jsou nejpopulárnější Rhodos, Kréta, Kos, Korfu a Zakynthos. Pro atraktivní cenu zájezdů je stále velice oblíbené Bulharsko, kde se kromě ubytování se snídaní rozšířila nabídka i o all inclusive rezorty. Z italských destinací je nejdostupnější Kalábrie, následována Sardinií a Sicilií. Svou pozici si upevňuje loňská novinka na trhu, oblast severního Kypru.

Autobusovým zájezdům a individuálně dostupným destinacím neohroženě kraluje Chorvatsko, které spíš zápasí s nedostatkem volných míst. Druhé místo patří Bulharsku a s výrazným odstupem následuje oblast severní Itálie, Černá Hora a Albánie.

Nejlevnější země

Nejlevnější letecké zájezdy jsou do Bulharska a Turecka, avšak pokud zohledníte poměr ceny a kvality služeb, velmi dobře vychází také oblast severního Kypru, řecké ostrovy a Kalábrie. Na Sardinii a Sicílii se vyplatí vybrat si hotel se službami all inclusive kvůli vyšším cenám služeb v restauracích. Na trhu je však rozmanitá nabídka v rámci jednotlivých destinací a nejvhodnější tak je poradit se při výběru v cestovní kanceláři, kde kromě doporučení dostanete i přesnou kalkulaci na míru.