Portugalské lodě zde roku 1418 zavál nevlídný vítr a Jindřich Mořeplavec se rozhodl tento divoký, ale úrodný ostrov proměnit v hlavní kolonii na pěstování cukrové třtiny. Později se ostrov změnil v ráj vinařů a do dnešních dnů je slavné madeirské víno vyhlášeným obchodním artiklem a oblíbeným suvenýrem. Obchod s vínem přitáhl Angličany, kteří sem dovezli rostlinstvo snad ze všech koutů světa a začali budovat luxusní zahrady. Hlavně díky nim a klimatu se dnes Madeiře přezdívá Ostrov věčného jara. Lze sem vyrazit na pohodové vycházky podél levád, na vysokohorské túry, výlety čluny za velrybami (48 €), či se jen tak toulat starodávnými uličkami hlavního města Funchal.

Levády

Již v 16. stol. začala výstavba zavlažovacích kanálů, které přivádějí vodu i do oblastí s menším počtem srážek. Je jimi protkaný celý ostrov a nabízejí množství procházek po chodníčcích podél levád. Zavedou vás do míst, kam se jinak nedostanete a většinou skýtají ty nejhezčí výhledy na ostrově. (Na místě lze koupit knihy, které popisují jednotlivé levády.) Některé jsou v exponovaných místech, jiné procházejí mnoha tunely (nezapomeňte přibalit na cestu baterku), někdy chodníček zmizí a nezbude než zout boty a brodit se vodou v levádě. Často také »zmoknete« pod vodopády, kterým se nelze vyhnout.

Vavřínové lesy

Ve třetihorách pokrývaly vavřínové lesy značnou část Evropy i severní Afriky. Nástup doby ledové způsobil jejich zánik, avšak jejich zbytky se zachovaly na Madeiře, Azorech a Kanárských ostrovech. Právě na Madeiře je jejich výskyt největší a pokrývají celou pětinu ostrova! Krom proslulého vavřínového lesa v oblasti Ribeira Frio se nachází další, podstatně menší, ale téměř pohádkový les v oblasti Fanalu, které je ideálním výchozím místem na nenáročné túry po náhorní plošině Paul da Serra. O Madeiře se traduje, že to není vhodné místo na koupání. Ale kdo má rád divočejší pláže, bez turistů, avšak občas s horším přístupem do vody, na Madeiře si své rajské pláže vždycky najde.

Pláže

Ideální místa jsou často dosažitelná pouze lodí či pomocí lanovky či výtahu, někdy je třeba překonat pár schodů či sráz, ale téměř soukromá pláž pak rozhodně stojí za to. Pokud upřednostňujete lepší koupací podmínky, pak na spoustě míst u pobřeží najdete bazénky postavené přímo na moři. Teplota oceánu je na severu o 2 stupínky chladnější než na jihu. V červnu se na jihu pohybuje okolo 20 stupňů, v srpnu kolem 24 a v září/říjnu vygraduje i na 26 stupňů.

Hory

Nepřeberné množství horských túr je pro běžného turistu docela drahá záležitost. Nejsou dostupné místní dopravou, Madeira tímto podporuje lokální firmy, organizující pěší túry s profesionálním průvodcem (cca 30 €/os., cca 810 Kč). Pokud nechcete být závislí na vlastním autě a přitom dělat výlety tam a zpět, doporučuje se využít služeb cestovních kanceláří. Dovezou vás do bodu A a po túře naloží v bodě B.

Pro individualisty je zde také možnost najmout si taxi, ale tato varianta vychází na cca 100 € (cca 2700 Kč). Nejznámějším trekem je přechod nejvyššího pohoří – z Pico Arriero (1818 m) na Pico Ruivo (1862 m). Východ slunce na nejvyšších vrcholcích a následný trek bez dalších turistů v patách vám bude odměnou za brzké ranní vstávání. Pokud se vypravíte kolem září do zelenějších částí ostrova, přejíte se obřích borůvek a nasbíráte mraky hub, které ovšem nezbývá než věnovat místním, protože při madeirské vlhkosti je neusušíte ani náhodou.

Tuleni na ostrovech

K Madeiře patří také nedaleké ostrovy Desertas a ostrov Porto Santo. Důvodem, proč k prvnímu vyrážejí 3x týdně plachetnice z Funchalu, je možnost spatřit v pobřežních jeskyních tuleně. Naproti tomu ostrov Porto Santo je rájem plážových povalečů. Hlavním lákadlem je devítikilometrová zlatá pláž s léčivým pískem, krásné potápění, divoká příroda (nejlépe prozkoumat na čtyřkolce), dům Kryštofa Kolumba, staré mlýny a příjemní lidé. Většina turistů sem zavítá v rámci jednodenního výletu většinou lodí, během plavby lze pozorovat delfíny, kulohlavce, vorvaně. Ovšem pro pravé gurmány doporučujeme třídenní pohodovou návštěvu.

Kolik co stojí

* Oběd 10 € (270 Kč)

* Pivo v restauraci 3 € (81 Kč)

* Lahev vína 10 € (270 Kč)

* Jídlo v bufetech 4 € (108 Kč)

Ceny v obchodech jsou podobné těm našim. Rozhodně vyzkoušejte nespočet druhů tropického ovoce, které je na Madeiře čerstvé a po smlouvání na tržnici docela levné.

Místní speciality

Espada je ošklivá černá ryba s děsivými zuby a podává se nejčastěji v těstíčku, zapečená s banánem (ty jsou na Madeiře všudypřítomné). Espetada bývá špíz z hovězího masa, obalený v česneku a bobkovém listu. Lapas jsou přílipky, něco jako malinké mušle, přilepené na pobřežních skalách. Upečou se na pánvi a zakápnou bylinkovým máslem a citronem. Menu na Madeiře nezahrnuje mraky jídel, obvykle je jednoduché a nabízí místní speciality na různé způsoby. Figuruje zde i malý pivovar Coral, jenž převzal recepturu od českého sládka. No a každý den je třeba koštnout PONCHU. Jedná se o čerstvou ovocnou šťávu – nejčastěji citron a pomeranč – zalitou místním třtinovým rumem (či vodkou) a doslazenou obvykle medem.

Fotogalerie
7 fotografií