Rada je zdánlivě jednoduchá. Můžete si vzít úvěr. Půjčit si na rekonstrukci, lednici, postele či jiné vybavení a zařízení dává smysl. Je ovšem potřeba dbát na několik věcí.

 

V první řadě byste měli mít jasno ohledně svých příjmů a výdajů a vědět tedy, jak velkou měsíční splátku si můžete dovolit. Pokud máte jistotu, že úvěr zvládnete splácet, je třeba vybrat ten správný produkt. Nejpozději v této fázi byste se proto měli zajímat o konkrétní parametry úvěrů. Důležitá přitom není jen výše úrokové sazby, ale také poplatky – například za vedení úvěrového účtu, poskytnutí půjčky, mimořádnou splátku či předčasné splacení. I zdánlivě malý poplatek za vedení úvěrového účtu při několikaleté době splácení vyjde na tisícikoruny. Důležité je sledovat tzv. RPSN – tedy roční procentuální sazbu nákladů.

 

Ušetřete. Až desetitisíce

Úvěry bez poplatků a s nízkými úrokovými sazbami již od 6,9 % ročně nabízí například společnost Cetelem, která jde ale ještě dál. Pokud si u ní vezmete Osobní půjčku do konce tohoto roku se splatností delší než 24 měsíců, v případě řádného splácení vám pošle hotovost ve výši až 5 splátek. Finanční odměnu přitom vyplácí postupně v jednotlivých letech. Nedostanete ji tedy celou až po doplacení úvěru, ale po částech již v průběhu splácení. A financovat pomocí tohoto úvěru můžete i opravdu velké projekty. Cetelem totiž půjčuje až jeden milion korun bez ručitele.

 

Autor: Cetelem

Konsolidace. I s odměnou!

V případě, že již nějakou půjčku splácíte a potřebujete si vzít další, vyplatí se vám tzv. konsolidace, neboli sloučení již existujících úvěrů. V praxi to vypadá tak, že Cetelem vám poskytne půjčku, kterou se zaplatí stávající úvěry u banky či finanční společnosti a dá vám peníze na nový projekt. Výhodou je, že nebudete platit žádné měsíční poplatky a budete mít pouze jednu splátku, často nižší, než součet předchozích. A aby výhod nebylo málo, v případě, že dosavadní úvěry nebudou vyšší než půjčené finance na nový projekt, u společnosti Cetelem máte nárok na výše uvedené odměny za splácení!


Potřeby větší než rozpočet

Může se ale také stát, že vaše příjmy a výdaje neumožňují již splácet úvěr, který byste k financování rekonstrukce či vybavení domácnosti potřebovali. Pokud jsou důvodem již stávající splátky úvěrů, může vám pomoci snížit rodinné výdaje právě konsolidace. Nicméně pozor. V případě, že se dostáváte k hranici vašeho rodinného rozpočtu, pak rekonstrukci či nákup nábytku a vybavení raději odložte. Doplaťte nejdříve stávající úvěry a poté si můžete vzít úvěr na další vybavení.

Více na www.cetelem.cz