Kdy získaly investice do drahých kamenů na popularitě? Jaké investiční kameny si lidé kupují nejčastěji?

V České republice se tento způsob investic začíná více prosazovat až nyní, ale v cizině investování do drahých barevných kamenů funguje odjakživa. Lidé si nejčastěji pořizují volné diamanty, volné barevné kameny, jako jsou safíry, granáty, tanzanity a turmalíny nebo kameny ve formě šperků.

V čem jsou investice do drahých kamenů specifické?

Doba podržení (tedy doba mezi nákupem a prodejem) drahých kamenů může činit třeba i jen několik hodin a posléze můžete kámen znovu se ziskem prodat. Pokud víte, jak na to a najdete správný moment, výdělek může být i padesát procent ceny, což u obchodů se zlatem či diamanty není možné.

V čem ještě je investice do drahých kamenů výhodnější oproti zlatu nebo platině?

Investice do zlata je velmi dobrá, nicméně je třeba se na tomto trhu dobře orientovat, pro laika je to spíše loterie. Dalo by se říct, že nevýhodou zlata je jeho hojnost – na světě je velké množství míst, kde se zlato těží, pak i řada míst, kde se zlato těží nelegálně, existuje i recyklované zlato například ze starých šperků. Oproti tomu například u démantoidů, což je zeleně zbarvená odrůda granátu, existuje pouze pět míst, kde se těží. Pokud se o jedno toto místo přijde, cena kamenů bude pak výrazně stoupat.

Ametystová geoda
Autor: www.vystavamineralu.cz.

Má větší hodnotu neopracovaný kámen nebo kámen ve šperku?

Záleží na typu a kvalitě opracování. Například valounek z řeky nemá hodnotu, ale pokud z něj někdo vytvoří ateliérový šperk, bude mít vysokou cenu. A naopak - opracovaný diamant, pokud má kazy a bude zasazen do stříbra nebo do zlata nízké ryzosti, se stává jen spotřební záležitostí.

Jaké kameny lze vůbec považovat za „drahé“?

Ještě na začátku dvacátého století byl za drahý kámen považován pouze safír, smaragd a rubín. Diamanty byly řazeny zvlášť. Dnes se považuje za drahý kámen většinou vše, co je tak malé, aby se to dalo použít do šperku. Na to je potřeba mít atraktivní kámen s hezkou a zajímavou barvou a dobrou životností, aby se ve šperku hned nezničil. Do šperků se ale dávají i kameny, které nejsou na první pohled atraktivní - například meteority, které krásu nahrazují mystičnem a vzácností.

Křišťálová koule v hodnotě 210.000 Kč
Autor: www.vystavamineralu.cz

Který kámen má trvale v žebříčku drahých kamenů nejvyšší popularitu?

Je to diamant. Nicméně na diamantu jde vydělat řádově pouze procenta, cena diamantu je pevně svázaná s kurzem dolaru, což pro nás není tak výhodné. S cenou dolaru se spekuluje a jak se vyvíjí hodnota peněz, diamant se stává méně výhodným.

Kde lze investiční kameny nakupovat a jakým způsobům nákupu se naopak vyhnout?

Ověřte si, že se pohybujete u renomovaného prodejce, který je vzdělaný v oboru. Ideálně navštivte kamenný obchod nebo i internetový, ale ověřte si jeho věrohodnost a stálou adresu. Pokud byste o původu kamenu pochybovali, existují laboratoře, kde se dá jeho kvalita ověřit. U většiny minerálů se dá v dnešní době upravit jak barva, tak čistota, proto nic nemusí být tak, jak na první pohled vypadá. Můžete samozřejmě využít i služeb znalce, který s vámi může jít přímo do obchodu nebo nechá provést odbornou expertízu.

Některé kousky jsou obřích rozměrů.
Autor: www.vystavamineralu.cz

RNDr. Radek Hanus, Ph.D. (*1977), vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze a Technickou univerzitu v Liberci. Je předním českým odborníkem a soudním znalcem v oboru drahé kovy a drahé kameny. V rámci profesního života pracoval mimo jiné v Libyi, ve Rwandě, v Tanzánii, ve Vietnamu a v Mongolsku. Je autorem knihy Český granát (publikována 2013).

RNDr. Radek Hanus, Ph.D.
Autor: www.krasnemineraly.cz.