Ještě před 10 lety dávali senioři přednost pohodlí kompletně zorganizovaného zájezdu s cestovní kanceláří za nízkou cenu. Trend se ale mění, starší generace žije aktivněji a nebojí se vycestovat na vlastní pěst.

„Opravdu jsme zaznamenali, že senioři neváhají létat dokonce jen s lehkým zavazadlem na prodloužený víkend do Paříže, Říma nebo Londýna, říká Šárka Litvinová z portálu Letuška.cz.

Letí za historií

Spousta z nich prý pravidelně létá na španělské či řecké ostrovy, kde je kromě relaxace zajímají taky kulturní památky. Movitější senioři pak vyhledávají exotiku, neváhají vycesovat na Nový Zéland, Barbados nebo Havaj. „Exotické destinace mají pro starší klienty tu výhodu, že tam mohou pobýt déle za cenu, za kterou by klasický exotický zájezd nepořídili. Mají příležitost více se seznámit se zemí a často tam i navazují přátelské vztahy s místními obyvateli,“ říká Šárka Litvinová.

Mimo sezonu

Že nejsou čeští senioři jenom ustaraní lidé, kteří mají problémy vyžít s důchodem, potvrzuje i prodejce jazykových kurzů v zahraničí. „Starší generace dnes rozhodně nepatří do starého železa. Dokonce jsme díky značnému zájmu začali pořádat speciální jazykové kurzy v zahraničí pro tuto věkovou skupinu klientů. Senioři se většinou chtějí naučit anglicky, ale není výjimkou zájem třeba o čínštinu,“ říká Pavla Pulchartová z agentury Study.cz.

Aby se vyhnuli návalu turistů i přemrštěným cenám, vybírají si termíny mimo sezonu, nejčastěji od dubna do června a pak v září. A jaká je věková hranice cestujících? „Cestují lidé v každém věku. Jeden pán dokonce na výukovém zájezdu oslavil sedmdesátiny,“ usmívá se Pavla Pulchartová.

Kde kupují senioři letenky? Na internetu!

Když na to mají, cestují dnešní senioři rádi. A zájezd nebo letenky nechodí vybírat jen do kamenného obchodu. Rychlejší a pohodlnější je totiž připojit se k internetu a koupit si letenku nebo zájezd on-line, což vyjde i levněji. Podle průzkumů senioři nejčastěji využívají akční nabídky prodejců letenek. U nízkonákladových aerolinek tak můžou ušetřit i několik tisíc.

Učit se jazyk na stará kolena? Proč ne!

Jazykové školy v zahraničí nejsou jenom pro studenty, do kurzů se tam hlásí i lidi nad padesát let. Nejčastěji si vybírají za cílovou destinaci Anglii, převážně jih a venkov. Komu nevadí horko a chce výuku jazyka spojit i s odpočinkem na pláži a koupáním v moři, jezdí na Maltu.

Na kolik taková dovolená přijde? Například agentura Study.cz nabízí dvoutýdenní pobyt za 25 tisíc korun. Ten zahrnuje jazykový kurz o 20 lekcích týdně, ubytování v jednolůžkovém pokoji v hostitelské rodině, polopenzi, registrační poplatek, studijní materiálny, doprovodné aktivity v podobě výletů a akcí a certifikát o absolvování kurzu.