Okřídlená teze o tom, že na horách je kritický třetí den a člověk by během něj měl odpočívat, sice podle vědců neplatí, nicméně nejen celodenním lyžováním živ je člověk. Nabídka aktivit českých horských hotelů ale byla v tomto ohledu dlouhou dobu naprosto tristní. Změny přicházejí v posledních letech a dočkáte se jich třeba v krkonošských hotelech.

V OREA Hotelu Horal ve Špindlu začínají s programem pro hosty už o půl osmé, kdy v hotelovém bazénu startuje první hodina aquaaerobicu. Ti, co si rádi přispí, na něj mohou dorazit v deset. A hodiny mají velký úspěch – i kvůli tomu, že rozcvičený člověk je pak na sjezdovce méně náchylný na zranění.

Animační programy – co všechno můžete zažít:

Nabídka horských hotelů v oblasti animačních programů je pestrá, a to i díky kvalitnímu zázemí, které mají. Zažít tady zdarma můžete třeba:

  • lekce aquaaerobicu, zumby nebo cvičení s instruktory v posilovně
  • turnaje v metané, šipkách, lukostřelbě a dalších netradičních sportech
  • dětské kurzy malování – a to i na trička nebo na hrnky
  • večerní karaoke, nebo tematickou diskotéku

 

Animační programy jsou připravené s ohledem na všechny děti.
Autor: OREA HOTELS

Během dne pak probíhají instruktorem vedené tréninky v posilovně, nebo lekce zumby. Často i několikrát za den, aby se mohli zúčastnit dopolední, odpolední, nebo večerní lyžaři. „Během dne dál pořádáme i turnaje v lukostřelbě, šipkách nebo metané,“ přibližuje další program manažerka hotelu. Tyto aktivity běží i v čase mezi dvanáctou a šestnáctou hodinou, které jsou na sjezdovkách, co se počtu a závažnosti zranění týká, nejrizikovější.

Animační programy ocení hlavně děti

S podobným programem jako na Horalu, přišli i v harrachovském OREA Vital Hotelu Sklář. A v obou také přiznávají, že ještě větší úspěch mají animační programy pro děti – jak u samotných dětí, tak hlavně u rodičů, kteří sem mohou děti přivést a vyrazit si zalyžovat na ty části sjezdovek, kam by s dětmi jinak vyrazit nemohli. „Rodičovská trpělivost je často bezmezná, ale týden strávený v dolní části modré sjezdovky by nás utrápil,“ říkají mnozí.

 

Animační programy jsou připravené s ohledem na všechny děti.
Autor: OREA HOTELS

Je opravdu třetí den kritický?

Už na školních kurzech se lyžařům do hlav vtlouká, že nejrizikovější je na svahu třetí den, kdy je člověk unavený, tělo potřebuje pauzu a k úrazu je tak kousek. Podle výzkumů a statistik to ale není pravda. Nejrizikovější je na svahu hned první den, kdy si člověk po delší pauze ještě úplně dokonale netyká s technikou jízdy.Rizikové hodiny jsou potom od 12 do 16 hodin. v tu dobu je lepší se sjezdovce vyhnout.

Takzvaný dětský klub, který začíná už v osm a končí o čtvrté odpolední, je tak alternativou, jak vyrazit na lyžařskou dovolenou v kompletním počtu, ale zároveň si lyžování vzájemně neotrávit už po několika dnech. A děti jsou v něm navíc spokojené.

 

Výsledky celodenního zápolení se vyhlašují během večerního programu.
Autor: OREA HOTELS

„Program upravujeme podle toho, kolik dětí je zrovna v hotelu, co je baví, v čem jsou dobré,“ přibližuje svůj přístup jedna z animátorek, „nechceme je tu mučit něčím, co je nebaví, takže program přizpůsobujeme.“ Jeden den se tu maluje na hrníčky, ten další se jde třeba sáňkovat a soutěžit ve stavbě sněhuláků. Během večerního programu se pak vyhlásí ti nejlepší, dostanou diplom, drobnou odměnu. „A druhý den pak kolikrát u rodičů žadoní, že nechtějí na sjezdovku, ale k nám,“ směje se animátorka.

Raději byste něco jiného? Vsaďte na wellness!

Teorie třetího dne sice neplatí, to ale neznamená, že by se člověk neměl část pobytu šetřit a nechat se hýčkat. A nemusí to být nutně jen formou aktivit, které připravují animátoři. Horské hotely dnes disponují i moderními a luxusními wellness centry s bazény, saunami, whirlpooly…  A i tady platí, že je během pobytu můžete využívat zdarma, nebo si zdarma užít některé z wellness procedur. Boj o zákazníky je nemilosrdný, ale naštěstí z něj právě zákazníci těží nejvíc.

S rodinou do OREA Hotelu Horal!

Prožijte rodinnou dovolenou v jednom z nejlepších hotelů v Krkonoších. Celodenní animační programy, kvalitní wellness, výborná kuchyně.


Autor: OREA HOTELS
 

Na hory do OREA Vital Hotelu Sklář

Podle hodnocení turistů nejlepší hotel v Harrachově! Klidná poloha u lesa a přitom jen pět minut chůze do centra.


 
Autor: OREA HOTELS