Proč se vydat na dovolenou až na konci sezony? Důvodů je víc. „Výhodou cestování v září k moři je, že je tady méně lidí, cestovatelé nejsou sužováni vysokými teplotami a moře je prohřáté. Nevýhodou může být kratší den,“ říká Tomáš Brejcha z Čedoku. Další výhodou vylidněných destinací je pokles cen zboží. „Ceny často bývají nižší, než když jsou letoviska a pláže plné turistů,“ potvrzuje Jan Osúch z CK Fischer.

Ráj pro mladé, seniory a páry

Mladí bez závazků nebo třeba páry, které šetří na svatební cestě. To jsou obvyklí klienti cestovních kanceláří po sezoně. „Zajímavý termín může být přelom srpna a září, kdy dětem startuje škola a většina chce být první den ve škole,“ popisuje Petr Šatný z CK Alexandria. Často tyto LM proto využívají také senioři. „V září se k Jadranu vydávají ve větším počtu například babičky a dědečci s malými vnoučaty. Nejsou tady tak vysoké teploty a současně počasí stále přeje koupání,“ říká Libor Šugárek z CK Vítkovice tours.

Last minuty u Čechů vedou

Za dovolenou utrácíme v posledních letech v průměru méně. „Letos jsou last minute velmi v kurzu kvůli tomu, že lidé často odkládali nákup dovolené kvůli osobní finanční situaci a někdy i obavám z bezpečnosti v některých destinacích,“ říká Jan Osúch z Fischeru. „Značné oblibě se LM těší zvláště u těch, kteří nemusejí dlouhodobě plánovat,“ doplňuje Lenka Berberi z CK Blue Style.

Jen pro ty méně náročné

Rodiny a náročnější klienti dávají přednost nákupu dovolené v rámci first minute, kdy je nabídka ubytovacích kapacit a termínů nejširší. Rodinné pokoje bývají často vyprodané dlouhou dobu dopředu. „Čekání na poslední chvíli se vyplatí méně náročným klientům. Čím méně daných kritérií, tím větší šance,“ říká Petr Šatný z CK Alexandria. Je tedy třeba slevit z vysněného hotelu nebo výhledu na moře, ale odměnou je nízká cena. „Můžete nejčastěji ušetřit kolem čtvrtiny z původní ceny,“ říká Jan Osúch z Fischeru. Podle Petra Pěcha z portálu dovolena.cz, ale mohou být zájezdy nižší i o 40% a více než v hlavní sezoně.

Pro a proti zájezdů last minute:

+ až o 50 % nižší ceny než v hlavní sezoně

+ příjemné počasí, vyhnete se vedrům

+ méně turistů, klid, nepřeplněné pláže

+ nižší ceny zboží v destinacích

- menší výběr destinací

- omezený výběr hotelů

- obsazené kapacity pro rodiny s dětmi

- méně pestrý program zábavních center, noční život

Kam v září?

Ne všechny destinace jsou pro zářijovou dovolenou ideální. Záleží na tom, co vám vyhovuje. Například v Bulharsku a Chorvatsku může být začátkem září trochu chladno, jinde naopak nesnesitelná vedra konečně ustupují. To se týká hlavně afrických zemí – Maroka, Egypta, Tunisu, ale také jižního Středomoří – Řecka, Turecka, Kypru. Na jihu Španělska a Itálie se dá koupat až do konce října. Každopádně je zájezd v září cestou pro aktivnější dovolenou. Nezapotíte se tolik u sportu ani při návštěvě památek.