Přírodní park Novohradské hory je mimořádný především vysokým stupněm zachovalosti přírodního prostředí. Pyšní se rozsáhlými lesními a lučními ekosystémy, ukázkou poslední české divočiny, zádumčivými rašeliništi a prameništi a do krajiny citlivě zasazenými rybníky. Tato kombinace skutečně dokáže okouzlit snad každého návštěvníka oblasti.

V roce 1564 proslavil tuto oblast zdejší léčivý pramen, jehož věhlas lázeňského místa později zdědil pramen objevený o něco níže v Dobré vodě. Oblast dala také vzniknout velmi unikátnímu černému sklu – hyalitu, proslavenému po celém světě a s ním související těžbě dřeva, které se plavilo po uměle zbudovaných vodních nádržích, tzv. klauzích, jež tvoří neodmyslitelnou součást rázu místní krajiny.

Naučná stezka Hojná voda.
Autor: KMV

Vydejte se prozkoumat poslední českou divočinu

Asi nejznámější novohradskou přírodní památkou je Žofínský prales. Spolu s nedalekým pralesem Hojná voda jsou nejstaršími rezervacemi ve střední Evropě. Hojnovodský prales je veden jako vzácný také na seznamu UNESCO. Nabízí tříkilometrovou naučnou stezku, která vás seznámí s faunou i flórou pralesa, jeho historií i vlivem člověka.

Zajímavých naučných stezek najdete v Novohradských horách hned několik. Za zmínku stojí například i naučná stezka Červené Blato, která vás seznámí s dějinami těžby rašeliny a přírodním bohatstvím rašelinišť.

Vysoká.
Autor: KMV

Zdolat byste určitě měli i nejvyšší vrchol české části Novohradských hor Kamenec (1.072 m). Tyčí se asi 3 kilometry jihozápadně od obce Pohoří na Šumavě. Samotný vrchol Kamence rozhodně dělá čest svému jménu! Je tvořen výraznými skalními hradbami a tak se, pokud chcete zdolat úplný vrchol, připravte na menší horolezecký výkon.

Naplánujte si výlet do Novohradských hor, tipy naleznete zde.

Vodopád.
Autor: KMV

Ochutnejte místní lahodné prameny

V Novohradských horách se nacházejí unikátními prameniště se zdroji velmi kvalitní vody. Zdejší prameny jsou díky neagresivnímu geologickému podloží jen slabě mineralizované. Jsou proto vhodné pro každodenní konzumaci a všechny věkové skupiny. Místní voda je také využívána pro výživu kojenců i batolat. Nejznámějšími lokalitami pramenů jsou zajisté Dobrá a Hojná voda. Vodu z Novohradských hor můžete díky známé české značce Dobrá voda ochutnat i u vás doma.

Nedaleko obce Pohoří na Šumavě, v přírodní památce Prameniště Pohořského potoka, pramení také Pohořský potok. Na jeho toku byl zbudován Pohořský rybník s oblibou využívaný k osvěžujícímu vykoupání v rašelinou zbarvené vodě.

Prales Hojná voda.
Autor: KMV

Po stopách času

Kraj Novohradských hor má velmi bohatou historii. Minout byste neměli hrad v Nových Hradech. Původně gotické sídlo bylo po několika požárech upravováno a následně v období baroka rozšířeno. V roce 2000 bylo sídlo rozsáhle zrekonstruováno a návštěvníci se mohou těšit na prohlídku gotických interiérů, obrazové galerie nebo exponátů hyalitového skla.

K nejstarším novohradským obcím patří ojedinělá ves Žumberk, která je ideálním místem pro rodinný výlet.  Je jednou ze tří dochovaných opevněných vesnic v Evropě. Zdejší gotická tvrz z 15. století, byla v 17. století přestavěna na krásný renesanční zámeček, který dnes nabízí muzejní expozici lidového malovaného nábytku.

Naučná stezka Terčino údolí.
Autor: KMV

Ten, kdo se nakonec rozhodne a Novohradské hory navštíví, měl by vědět, že tato jedinečná oblast skrývá i jedno nebezpečí. Může uchvátit natolik, že je nutné se sem vracet.

Naplánujte si rodinnou dovolenou nebo jen výlet do Novohradských hor.  Tipy a mapy naleznete zde.

Fotogalerie
4 fotografie