Jednou z hlavních změn v letošní turistické sezoně je zrušení možnosti vycestování dětí do zahraničí na zápis v pasu rodičů. Po 26. červnu už budou muset mít svůj vlastní pas, nehledě na to, jestli je jim měsíc, nebo 17 let.

Problém je v tom, že hlavně u malých dětí se vzhled mění měsíc od měsíce a fotografie bude muset být aktuální (ačkoli platnost pasu je 5 let). Pas tak budete muset obměňovat téměř každou sezonu.

Zapisovat děti do 10 let do cestovních dokladů rodičů není možné už od 1. 7. 2011. K 1. 7. 2012 ale končí i platnost starších zápisů. Neznamená to však, že si rodiče budou muset pořídit nový cestovní doklad. Platný bude i poté, jen už na něj nebude moci vycestovat i dítě. Cestovní doklady se tedy nyní vydávají podle zásady jedna osoba – jeden cestovní pas.

Jaký pas pořídit?

* Cestovní pas se strojově čitelnými a biometrickými údaji

Jeho vyřízení trvá do 30 dnů. Dětem do 15 let je vydáván na dobu 5 let, občanům straším 15 let na dobu 10 let. V případě dětí do 15 let stojí vyřízení pasu 100 Kč, občané nad 15 let pak zaplatí 600 Kč.

* Cestovní pas bez strojově čitelných údajů a bez biometrických údajů

Rychlopas je vyřízen do 15 dnů. Cestovní pas bez strojově čitelných údajů je vydáván na dobu šesti měsíců a jeho cena je 1500 Kč, děti mladší 15 let zaplatí 1000 Kč.